Tweede Kamer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2019 door RTL Nieuws | ANP | Reformatorisch Dagblad

Tweede Kamerleden bezorgd over opleving 'anti-abortusbeweging' in Nederland

In de Tweede Kamer zijn zorgen geuit over intimiderende 'anti-abortusdemonstraties' bij abortusklinieken in Nederland, laten verschillende media weten. Kamerleden debatteerden dinsdag over 'demonstraties' bij abortusklinieken.

Eerder dit jaar meldden abortusklinieken dat ze steeds vaker hinder hadden van 'anti-abortusactivisten' voor hun deur. Vrouwen die zich voor een abortus meldden zouden zich geïntimideerd voelen door de 'demonstraties' van bijvoorbeeld Schreeuw om Leven. Zelf stelt Schreeuw om Leven dat van intimidatie of hinder geen sprake is. "Onze medewerkers bij de abortuscentra attenderen vrouwen op een respectvolle en liefdevolle wijze op alternatieven voor een abortus."

D66-Kamerlid Pia Dijkstra vreest dat de anti-abortusbeweging vanuit de Verenigde Staten overwaait naar ons land. Zij had nooit verwacht om in 2019 de keuzevrijheid van vrouwen te moeten verdedigen. ''Het zijn niet de jaren zeventig van de vorige eeuw.'' Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA en de VVD hameren in een gezamenlijke oproep op het recht voor vrouwen om veilig en vol vertrouwen te kunnen kiezen voor een abortus.

Volgens SGP'er Kees van der Staaij, een fel tegenstander van zwangerschapsafbreking, worden ook antiabortusdemonstranten geïntimideerd. De partijleider benadrukt onderscheid tussen fabels en feiten. "Er zijn de afgelopen jaren zeer zelden klachten of incidenten bij gemeenten en bij de politie gemeld rondom demonstraties bij abortusklinieken."

Minister Hugo de Jonge (VWS) constateert nuchter dat er geen sprake is van 'Amerikaanse toestanden'. "Het deel van de bevolking dat de abortuswet steunt, is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid." Eerder dit jaar pleitte hij voor bufferzones bij de klinieken, zodat de activisten op afstand gehouden kunnen worden. De minister onderstreept dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de klinieken. 

Lees ook: Dit vertelde Kees van der Staaij gisteren in de Tweede Kamer over 'demonstraties' bij abortusklinieken.


Abortus
- Sandra stapte een abortuskliniek binnen
- Spiraaltje of pil gebruiken als christen? Kees van Helden raadt het af
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik schreeuwde het uit naar God: haal het bij me weg. Ik wil het niet. Ik kan het niet"
- Abby Buwalda is voorstander van abortus en keek de populaire christelijke film 'Unplanned': "Ik vind de film gevaarlijk"
- Kees van der Staaij wil aanzetten tot abortus strafbaar maken: "Ik schrik ervan als ik hoor hoe vaak vrouwen ‘gepresst’ worden om een abortus uit te voeren"
Meer over Abortus »

Politiek
- Premier Rutte: "Kijk naar schade die kerkdiensten hebben aangericht"
- SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat
- Kees van der Staaij vraagt zich af waarom IKEA-bezoekers meer vrijheid hebben dan kerkgangers
- Kees van der Staaij debatteert met minister over genderneutraal speelgoed: "Kunt u uw tijd echt niet beter besteden?"
- Gert-Jan Segers schrikt van kerken die nog diensten houden: "We moeten bekend staan om naastenliefde"
Meer over Politiek »

Reacties

S
1) eigen rechter spelen mag niet. Dat is pas onzin.

2) politie is er al reeds bij betrokken en constateert geen strafbare feiten, pleiten dat de politie moet optreden tegen de wet in, is wederom onzin.Van der Staaij legt de vinger op de gevoelige plek. Veel ophef, tot in de Tweede Kamer toe, is gebaseerd op aversie en seculiere emoties. Dat abortusklinieken figuurlijk moord (zeer ironisch) en brand roepen is begrijpelijk, kwalijker is dat Kamerleden hierin meegaan.
D
Van der Staaij praat onzin. Als mensen niet direct bij politie of gemeente over anti-abortusdemonstranten gaan klagen wil dat nog niet zeggen dat zij er geen last van hebben. Dat anti-abortusdemonstranten worden geïntimideerd lijkt me vrij logisch, want dat lokken dezen zelf uit. De politie moet consequenter optreden tegen anti-abortusdemonstranten die zich ophouden binnen gezichtsbereik van de kliniek, parkeerplaatsen en omgeving wegens verstoring van de openbare orde.
J
Lekker doorgaan de vrouwen moeten gestopt worden voor een onvergefelijke fout in hun leven nl. de moord van een ongeboren kind.

Deze klinieken moeten vernietigd worden en deze artsen moeten voor moord bestraft worden.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!