Doneren
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

14 juni 2019 door Patrick Goede

CIP's adviesrubriek: "Mag ik als christen bloed- en/of orgaandonor zijn?"

Deze keer kregen we een anonieme vraag van een lezer die zich het volgende afvroeg:

"Mag ik als christen bloed- en of orgaandonor zijn?"

U reageerde weer massaal, met name op Facebook en daar volgt hier een overzicht van.

Redden
Bloed geven kan levens redden, dus doen! Leven is voor een christen belangrijk (denk aan abortus, we willen toch graag het ongeboren leven redden?). Heb zelf jarenlang bloed gedoneerd en heb daar nooit spijt van gehad.
-
Toon Maartense, 73

"Bedrogen Orgaanmoeder"
Ik mail je het volgende nadat ik vol twijfel heen en weer geslingerd werd met gevoelens richting God toen mijn dochter in 2011 met zwaar hersenletsel werd ingezet als orgaandonor, en ik er na jaren achterkwam dat wij zo bedrogen zijn. Orgaandonatie lijkt een mooi gebaar van naastenliefde maar is te gruwelijk voor woorden als je erachter komt dat het niet zo mooi is als ze jou doen laten lijken. Hoe kan dit uit God komen als je erachter komt dat je levend naar de OK gaat als je organen geoogst worden en dat je zo voorgelogen wordt? Je bent op papier dood maar je lichaam en organen zo levend als een vis. Kijk eens op de website: Orgaandonatie-de-waarheid, die ik met Annet Wood heb opgezet als naastenliefde om mensen te waarschuwen voor de inktzwarte praktijken die orgaandonatie heet.

Als christen vroeg ik Jezus om antwoord op mijn vragen. Dat antwoord kreeg ik. Op een vrijdagavond kwam ik thuis van het boodschappen doen en lag er opeens een boekje op de deurmat. Dat was het antwoord van Jezus op al mijn vragen over orgaandonatie .
Het boekje heet: “Heet hangijzer orgaandonatie“ die de Middennachtsroep heeft uitgegeven. Geschreven door: Dr. Peter Beck, Nobert Lieth, Peter Malgo, Rene Malgo en Fredy Peter.
-
T. Kroone

Bezorgd
Toen de operatie-arts hoorde dat ik gelovig was, vroeg hij bezorgd of ik wel donorbloed accepteerde. Ik antwoordde: 'Nou, de Here Jezus gaf al eens Zijn bloed.' Dus heb ik geen bezwaar...
-
Tiny Noordijk

Naaste
Jezus gaf zijn leven voor ons. Zouden wij dan niet, als we toch al dood zijn, onze organen mogen weggeven aan een naaste? En let wel: naaste is een breed begrip. Denk aan de barmhartige Samaritaan.

Bloed: ik zou ook niet weten waarom dat niet kan. Het is (voor de meeste mensen) een hele kleine moeite, maar je helpt je naaste er heel veel mee. Ook hier geldt: Jezus gaf zijn leven, dan kunnen wij ook wel en beetje bloed geven.
-
Philip Pruim

Hersendood
Pas nog heeft CIP hier een artikel geplaatst van een man die ook al hersendood was verklaard, maar nu weer springlevend met zijn konijn rondwandelt.
Ik zou mijn organen best beschikbaar willen stellen wanneer anderen daar een beter leven mee kunnen hebben of zelfs gered kunnen worden, maar hoe dood is hersendood?
Eerlijk gezegd vind ik het heel eng om op een oordeel hierover van een arts te vertrouwen.
-
Rob Verhoeff

Nier
Nou ik heb een nier afgestaan, mijn man heeft er een ontvangen en dat noemen ze ook wel Samaritaanse donor, geven voor leven en bij leven.
-
Gijsje Gerth

Bijbels
Ik vroeg het me eerst ook af. Maar het mag uit Bijbels principe. Ben blij dat ik door Jezus' bloed mensen kan helpen met mijn bloed wat ook van de Heer is!
-
Elisa van der Wal

Dankbaar
Geef al vanaf mijn 19e jaar bloed. Ben nu 62 jaar en nog steeds dankbaar om het te geven als gelovige.
-Rita Kreuk

Wetenschap
Ik ga, na overlijden, naar de wetenschap! Dat is heel anders dan donor zijn, maar ook iets om voor jezelf over te denken!
-Corien Delger-Vis

Hersendood of niet? Er kwamen ook nog twee artikelen binnen van dhr. J.C.M. Oerlemans en Maaike Spies die kritischer tegen orgaandonatie aankijken:

-De schaduwkant van orgaandonatie.
-De vergeten kant van orgaandonatie.

Heeft u zelf een prangende vraag of situatie waar u het advies van onze lezers over wilt horen? Mail dit dan naar patrick@cip.nl.


CIP adviesrubriek
- CIP adviesrubriek: "Mijn vriendin vindt seks voor het huwelijk niet erg maar ik wil wachten"
- CIP-adviesrubriek: "Ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik homo ben"
- CIP's adviesrubriek: "Ik rook drie pakjes sigaretten per dag en wil stoppen, maar het lukt niet"
- CIP's adviesrubriek: Body building en fitness, is dat nu wel zo gezond?
- CIP's adviesrubriek: "Wat als je met zelfmoordgedachtes rondloopt en daarmee niet naar iemand toe durft te stappen?"
Meer over CIP adviesrubriek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.