ChristenUnie SGP
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Landelijk voorzitter SGP-jongeren legt uit waarom hij samenwerking met Forum voor Democratie niet wil uitsluiten

"Christelijke partijen zoeken de samenwerking (met niet-christelijke partijen, red.), alleen al om de kiezers van deze partijen en hun belangen en gevoelens serieus te nemen. Maar ook praktisch: samenwerken en compromissen sluiten is immers dé manier om je idealen te verwezenlijken." Dit schrijven landelijk voorzitter Arie Rijneveld en politiek bestuurslid Pieter Meijers namens SGP-jongeren in het Nederlands Dagblad.

Deze week liet Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) weten dat hij uit de Conservatieve ECR-fractie stapt. Hij laat in een verklaring weten dat samenwerking met Forum voor Democratie (FvD) voor hem onbespreekbaar is. De SGP heeft daar beduidend minder problemen mee. Er is dus sprake van een voorlopige breuk, maar de twee partijen die in Europa op een gezamenlijke lijst staan, blijven met elkaar in gesprek.

Rijneveld en Meijers begrijpen niet dat iedere vorm van samenwerking met FvD uitgesloten zou moeten worden. "Het stelselmatig uitsluiten van bepaalde partijen – en daarmee van bepaalde bevolkingsgroepen – kan bovendien de onvrede onder kiezers versterken, wat de uitgesloten partijen de electorale wind in de zeilen geeft. Het is dan ook een goede zaak dat CU- en SGP-politici zich niet laten afschrikken door verschillen met andere partijen, maar actief de samenwerking zoeken.

Bovendien leidt deze discussie tot een tweespalt in de christelijke politiek. (...) Het zou erg fijn zijn als christelijke partijen elkaar als ‘broeders van hetzelfde huis’ op principiële punten weten te vinden en blijvend kunnen vinden."

Lees ook: SGP volgt ChristenUnie nog niet en blijft in ECR-fractie: "We zijn in gesprek met elkaar" en Is er nu sprake van een breuk tussen ChristenUnie en SGP?


Politiek
- SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland
- Kees van der Staaij uiterst kritisch op verlenging avondklok
- Baudet op de bres voor Israël: "Bondgenoot en historisch-religieus verbonden vriend"
- Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen
- ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep"
Meer over Politiek »

Lees het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad

Reacties

T
De SGP is een beginselpartij en ook gelukkig pragmatisch . De CU is een groenlinkse partij die de nieuwe wereldorde in het zadel helpt met een vleugje christendom . Het is dus toe te juichen dat de SGP zich nu distantieert van de CU . Het is een kwestie van de bijbel echt serieus nemen en daarnaast gezond verstand . De SGP heeft mijn volledige sympathie . Prijs de Heer .

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen