Mooi

14 juni 2019 door Patrick Simons

Topwetenschapper en fotograaf zwarte gat: "Wetenschap die ik bedrijf is een verrijking voor mijn geloof"

Veel christenen vinden het lastig om geloof en wetenschap te combineren. Toch is dat goed mogelijk. Waar buitenaards leven bijvoorbeeld wordt gezien als iets dat niet verenigbaar is met het christelijk geloof, is dat volgens anderen nog maar de vraag. De Nieuwe Koers sprak met Heino Falcke, de topwetenschapper die bekend is vanwege de foto van een zwart gat.

Of Falcke in het heelal ook op zoek is naar God? “Nee, want die heb ik al gevonden. In gebed, in openbaring, in persoonlijke ervaringen. Ik heb het heelal daar niet voor nodig. Tegelijk zeg ik daarbij: als ik met gelovige ogen naar de ruimte kijk, ontdek ik prachtige dingen over God, over de schoonheid van zijn schepping. In die zin is de wetenschap die ik bedrijf voor mij persoonlijk een verrijking van mijn geloof. Het heelal is van een omvang die het menselijk denkvermogen overstijgt. Als je achter die onmetelijke ruimte dan aan een schepper gelooft, zegt dat ook iets over wie God is. In de natuurwetenschap leer je dat je heel veel dingen kunt ontdekken, maar dat je nooit alles kunt zien; we kunnen slechts kijken zover het licht gaat.”

In het interview gaat de topwetenschapper ook nog in op de vraag of ontdekking van buitenaards leven de christelijke theologie op zijn kop zou zetten. “Wat een flauwekul. Die gedachte is een beetje van het niveau-Dan Brown: als dit of dat bewezen wordt, gaat de hele kerk onderuit en schudt het geloof op zijn grondvesten. Daar lach ik om, eerlijk gezegd. Als God ergens anders leven geschapen zou hebben: fijn! Dat gaat mijn geloof totaal niet veranderen.”

Lees het hele interview

Reacties

A
Wetenschappelijke data, gegevens maken als het ware de werking van de Geest van wijsheid en Openbaring zichtbaar.(Ef. 1:17)

Onderbouwen de bijbel als geestelijk-/wetenschappelijk boek, en slaan een brug tussen geest en natuur.

Shalom.

B
Natuurlijk niet. Wij weten dat we omringd zijn door het universum. Maar de bijbel plaatst de Hemel boven de Aarde. Jezus vertrok op Aarde naar de Hemel. Nu weten we dat dit niet kan. Vooral niet op de wolken, zoals de bijbel ons leert. De wetenschap ontkracht dus de letterlijke kijk op de Bijbel..

Ook Genesis klopt niet. Licht en duisternis waren er voor de hemellichamen er waren. Terwijl wij licht krijgen van de zon, en de sterren s'nachts.

God openbaart Zich in de Bijbel, maar ook buiten de Bijbel doet Hij dat. We lopen rond in Zijn openbaring en we zijn zelf Zijn beeld. Wanneerde wetenschap dingen ontdekt of vermoedt die niet passen in Bijbelse dogmatiek, is het nogal pedant om de Bijbel een betere openbaring te vinden dan de schepping. Het ligt dan voor de hand om de dogmatiek aan te passen i.p.v. de resultaten van de wetenschap onredelijk te betwijfelen.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify