Noorderkerk

Dagelijks leven

07 juni 2019 door PKN

Meer mensen weigeren benoeming kerkenraad: "Geen ellenlange vergaderingen meer"

Binnen de Protestantse Kerk in Nederland blijven veel leden een benoeming voor de kerkenraad te weigeren. Een belangrijke reden daarvoor blijkt het vele vergaderen te zijn, zo meldt de kerk zelf op haar website. Daarom besloot de Noorderkerk in Amsterdam het roer om te gooien. Resultaat: de kerkenraad groeide weer én de sfeer werd stukken beter.

Michiel Dumont is scriba van de Noorderkerk in Amsterdam. “Wij zijn een zelfstandige kerk met een kerkenraad bestaande uit 17 leden. Als scriba begeleid ik het proces om nieuwe kerkenraadsleden te benoemen. In onze kerk laat de gemeente weten wie zij als vertegenwoordiger in de kerkenraad willen hebben, die persoon wordt benoemd en de benoeming kan men aanvaarden of weigeren. Twee jaar geleden viel het mij op hoeveel weigeringen er waren."

Het veranderen van de vergaderingen was vervolgens een belangrijke wijziging. "De kerkenraadsvergadering hebben we in tweeën gehakt. Het eerste deel van de vergadering gaat over een inhoudelijk thema dat speelt, zoals jeugd of pastoraat. Van tevoren wordt kenbaar gemaakt waar het inhoudelijk over zal gaan. In kleinere groepjes gaan we uiteen voor onderlinge discussie, wat maakt dat iedereen aan het woord komt. In het tweede deel hebben we het over kerkelijke zaken, de meer procedurele zaken die door de kerkenraad besproken moeten worden en alleen door de kerkenraad besloten kunnen worden. Het zijn hamerstukken, met een korte discussie. Geen ellenlange vergaderingen meer over een thema dat eigenlijk niet in de kerkenraad besproken hoeft te worden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify