Red een Kind Malawi

Dagelijks leven

06 juni 2019 door Red een Kind

Ouderschapstraining in Malawi: "We zijn als gezin hechter dan ooit"

Het is koel in de schaduw van de grote bomen. De dertig mannen en vrouwen van de Chawaza Parenting Group beginnen de bijeenkomst met dans en zang: ‘When you say man, you can also say woman.’ Gelijk een lied dat duidelijk maakt hoe belangrijk het is om als ouders samen te werken.

Red een Kind geeft kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen in Azië en Afrika kansen voor de toekomst. Dat doen wij vanuit de overtuiging dat elk kind een uniek geschenk van God is en er bij het opgroeien niet allen voor hoor te staan.

Er wordt gelachen als groepsleden elkaar een knuffel geven bij deze zin uit het liedje: man en vrouw doen allebei hun werk en als ze beiden weer thuis zijn, knuffelen ze elkaar.

Elke maandag komt de ouderschapsgroep – opgericht door Red een Kind - samen. “We willen niet meer vergeten wat we geleerd hebben”, vertelt een oudere dame in de groep. Wat een motivatie laten deze mannen en vrouwen zien! Dat moet haast wel betekenen dat ze in deze groep hele waardevolle dingen leren! Dat blijkt inderdaad zo te zijn.

Een vader vertelt: “We zijn nu hechter als gezin. We praten meer met onze kinderen en ook onze huwelijken gaan erop vooruit. We zijn meer met elkaar verbonden dan ooit.” De ouderschapscursus heeft verschillende modules. Vandaag wordt de module over de groei van kinderen behandeld. De trainer van de groep vraagt hoe kinderen goed kunnen groeien. “Eten dat bij de leeftijd past”, zegt een van de moeders. “Totdat een kind 2 jaar is moet het pap en borstvoeding krijgen. Daarna kunnen ze ook fruit en nshima eten.” “Het goede voorbeeld geven”, vult iemand anders aan: “Kinderen doen precies na wat wij doen, dus we moeten ze een goed voorbeeld geven.” Een vader benoemt het belang van het naar school laten gaan van peuters en kleuters: “Dan groeit hun brein, en ze kunnen alvast veel leren voor als ze naar de basisschool gaan.”

Kennis die misschien heel vanzelfsprekend lijkt, maar voor de ouders van de Parenting Group heeft het echt verschil gemaakt. Door de armoede was er vaak geen focus op de kinderen, maar meer op overleven. Het antwoord op de vraag wat de belangrijkste les van de training is, maakt dat duidelijk: “Ons hart voor de kinderen is veranderd. We staan vroeg op, wassen onze kinderen en geven ze eten voordat we naar het veld gaan om te werken. Eerder lieten we hen aan hun lot over en gingen ze zelf, zonder wassen en eten, naar school.” Een ander belangrijk resultaat van de training is dat er nagedacht wordt over gezinsplanning. Een man vertelt: “We begrijpen nu hoe belangrijk dat is, eerder dacht ik dat het alleen een zaak van de vrouwen was. Maar nu weet ik dat ik er ook iets voor moet doen. Als je veel kinderen hebt, kun je niet voor al je kinderen goed zorgen, ze voldoende eten en aandacht geven en naar school brengen.”

Als groot voorbeeld wordt het jongste stel in de groep aangewezen: “Hun kind hoeft zich geen zorgen te maken over waar zijn vader en moeder zijn. Het krijgt alle aandacht en het is een gezonde en blijde baby. We wisten niet dat de zorg voor een kind al begint als het in de buik zit, dat weten we nu wel. En dat zie je aan dit stel.” Wat deze ouders extra bijzonder maakt volgens de oudere koppels in de groep: “Doordat ze zo bewust met planning van hun gezin omgaan, hebben ze tijd over om ook te werken aan de ontwikkeling van het dorp. Als we dat allemaal doen, kunnen we de armoede te boven komen.”

Armoede veroorzaakt constante, langdurige stress bij ouders in ontwikkelingslanden. Dit heeft een ernstig effect op de kinderen in het gezin: verwaarlozing, psychische en fysieke mishandeling en misbruik komen onder gezinnen in armoede relatief vaak voor. Tijdens de Maand van het Gezin vraagt stichting Red een Kind aandacht voor dit probleem en benadrukt zij het belang van sterke gezinnen. Een van de manieren waarop Red een Kind aan sterke gezinnen werkt is via ouderschapstrainingen.

Geef jij ook voor sterke gezinnen? Doneren kan heel gemakkelijk via een Tikkie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify