ChristenUnie SGP

Nieuws

06 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Hoe christenen reageren op voorlopige Europese breuk ChristenUnie-SGP

Omdat Forum voor Democratie is toegelaten tot de Conservatieve ECR-fractie, stapt Peter van Dalen namens de ChristenUnie eruit. De SGP heeft minder moeite met FvD. Dit komt neer op een voorlopige breuk tussen ChristenUnie en SGP. De twee partijen vormen in de Europese Unie een gezamenlijke fractie. Hoe wordt in christelijk Nederland op dit nieuws gereageerd? We zetten een aantal reacties op een rijtje.

Petra Groeneveld: De verschillen zijn te groot. SGP waait niet met alle winden mee.

Kees Groenleer: Je kunt ook zeggen de CU toont ruggengraat!

Jopie van den Heuvel-Meilink: Als ik dat eerder had geweten, had ik misschien toch SGP gestemd.

Jan Bus: CU is prima linkse partij, lekker meehuppelen in de klimaat hysterie, niets over abortussen, van alles positief over de Islam, en zich dan weer verbazen over het antisemitisme maar wel weer veel fijne positieve vluchtelingen opnemen, dus van alles wat maar niet veel wat met het christendom te maken heeft, SGP staat waarvoor het staat, duidelijke eerlijke christelijke politiek, geen wonder dat samenwerken geen zin meer heeft.

Marina Hulsman: De CU zijn behoorlijk links “christelijk” progressief geworden. Zelf zo extreem dat men een verbintenis is aangegaan met D66. Niet bepaald pro-life, pro-christen en pro-Israël.
De SGP is al 100 jaar zichzelf. Standvastig en betrouwbaar.
Met humor, fijn mannen met zelfspot zonder wereldvreemd te zijn.
Maar durft door keuzes te maken ergens voor te staan ook al is het tegen de stroom in.
Als de mannen aan hèt woord zijn, dan wordt er ook echt geluisterd.
Maar de CU waait met elke wind mee.
CU is wat mij betreft HU (HumanistischeUnie)

Roel Huls: Waar staat FvD eigenlijk voor? Een boreaal Europa en wat betekent dit? CU durft te kiezen! Jammer dat de SGP niet meegaat. Helaas geen hechte samenwerking tussen deze partijen.

Jaap Marissen: Het is als CU niet mogelijk om met het FvD samen te werken. Dan zul je als christenen niet geloofwaardig overkomen. Houd vast aan waar je voor staat.

Niels Haasnoot: Ik kan me zeker vinden in Van Dalen. Zeker als je kijkt dat er zoveel klimaatonvriendelijke partijen in de ECR zitten. Dat heeft weinig te maken met zorg voor de schepping. In de ECR neigt men erg naar rechts, dat staat voor individualisme en eigen keuzes maken. Ik kijk liever om naar de ander (het collectief) en stem daarom links.

Elly van den Born: Dan stem ik ook niet meer op CU!

Jan Kelder: De SGP kan prima samenwerken met het FvD maar de CU niet. Daarentegen kan de CU prima samenwerken met D66 en Groen Links ondanks diametrale opvattingen op onder andere ethisch gebied en de houding tegenover Israël. Wat zegt dit over de CU?

Henk Baas: Dit kon iedereen toch zien aankomen? Mooi moment voor de CU om zich te gaan bezinnen op een meer positieve Europese koers.

Jan Beugelink: Wat stelde die lijstverbinding dan eigenlijk voor? Dan moet je toch op zijn minst de intentie hebben om samen te werken. Zo'n koud afscheid vlak na de verkiezingen vind ik erg ongepast. Maar ik kan me van Dalen wel voorstellen dat hij moeite heeft om met FvD in een fractie plaats te nemen. De SGP flirt te gemakkelijk met FvD.

Andre van Aarle: Ik ben bestuurslid van de CU/SGP Nieuwkoop. Ik heb liever dat zij samenwerken en elkaar scherp houden. CU moet opletten dat ze niet wordt als het CDA. De SGP blijft uitgaan van principes en weigert het pragmatisme te omarmen.

Anthony Ruijtenbeek: Triest die verwijdering. Ik denk dat het toch ligt aan het feit dat de rechterflank van de CU op z'n minst sprakeloos, zo niet aan het verdwijnen is. Dat was nét het bruggetje dat nodig was. Ik heb begin dit jaar de directeur van het WI van de CU hierover gesproken, en dan met name ook over het probleem dat de verlinksing van de CU een grote groep potentiële kiezers afschrikt; de migrantenchristenen. Omdat de CU te links wordt en de SGP theologisch een brug te ver is, stemmen die nu vaak FvD (en dan met name de orthodoxen en katholieken onder hen).

Folkert de Jong: SGP heeft absoluut geen moeite met racisten, werkt graag met ze samen. Genoteerd.

Anri van Toor: Het was te verwachten; ik zie ook geen weg die wel mogelijk was. Los van het label links of rechts blijft voor mij de fundamentele notie van theocratie als denkrichting binnen de SGP een niet te slechten vesting en onhoudbaar voor politiek handelen. Ik waardeer dat Van der Staaij het publieke debat niet uit de weg gaat maar de wereld is niet zwart/wit.

Jammer dat de SGP zo de verhouding met de ChristenUnie op spanning zet. https://t.co/ZgA84KTtUX

— Alfred Post (@AlfredPost) June 5, 2019

Reacties

En CU blijft wél in een kabinet met D'66....... ????!!!!

Hypocriet heet dat geloof ik.
a
Hans, politiek is geven nemen. CU zit in de regering neem aan dat zij hun haalbare koers hebben uitgezet en daarvoor heb je de ander nodig ,toch? Ja, D66 een partij die huldigt al het spreken over boven komt van beneden dus aards gericht heeft niets met de principes van CU en toch hebben zij iets met D66. Doel gericht hoop ik !
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!