Stichting HOE

Dagelijks leven

06 juni 2019 door Neelke de Fijter

Een bijzonder bezoek aan Oost-Europa: Als we zeggen dat God van mensen houdt, dan moeten ook wij van mensen houden

Eind april/begin mei was ik samen met een aantal leden van onze jongerencommissie op bezoek in Oost-Europa. We bezochten gemeentes in het zuiden en westen van Roemenië en in het noordoosten van Hongarije. Zoals altijd was het fijn om daar te zijn, (nieuwe) mensen te ontmoeten, elkaar in de ogen te kijken en te horen en te zien hoe zaken ervoor staan. (Mooi ook trouwens om te merken dat er een onmiddellijke band is in Christus: we herkennen Hem in elkaar.)

Stichting Hulp Oost-Europa is dienstbaar aan het werk van christelijke gemeenten en organisaties in Oost-Europa.

Als jongerencommissie organiseren wij de diaconale jongerenreizen naar Oost-Europa en dat was dan ook de reden van ons bezoek. We wilden nieuwe opties onderzoeken en plaatsen waar van de zomer groepen heen hopen te gaan met eigen ogen bekijken.

Een van de vragen die we graag stellen is wat het belang van een jongerengroep kan zijn voor de gemeente daar.

Het antwoord stemde ons tot nadenken.

Wat meerdere predikanten aangaven, is dat het zo’n getuigenis zou zijn als er jongeren uit West-Europa zouden komen. Dat zou lokale mensen mogelijk aantrekken om naar een evangelisatie-activiteit te komen, het zou jongeren daar laten zien dat er ook christelijke jongeren in West-Europa zijn ‘die niet gek zijn’ (en niet alleen met alcohol bezig zijn in hun vrije tijd).

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Verder benadrukte een predikant dat het belangrijk is dat alles wat we doen, verbonden is met wat we geloven. Dus als we zeggen dat God van mensen houdt, dan moeten ook wij van mensen houden. Hen laten zien dat je om hen geeft. Niemand luistert naar wat je te zeggen hebt, totdat ze zien dat je om hen geeft. Doe eerst en begin dan pas te praten. Met daarbij overigens wel de kanttekening dat alleen God deze dorpen echt kan helpen. ‘Wij bidden en doen wat we kunnen.’

Een jongerengroep kan dus bijdragen aan het winnen van vertrouwen; deze jongeren willen hun tijd en aandacht geven aan de mensen, omdat ze geloven dat deze mensen waardevol zijn. Dat kan zijn door activiteiten als schilderwerk, het schoonmaken van een speelplaats, het opknappen van een huis, kinderwerk. De groep gaat weer weg, maar de effecten bij de mensen zullen hopelijk op de lange termijn te merken zijn…

Direct resultaat voor de groep? Misschien niet zo concreet als wanneer er een gebouw neergezet is. Maar wel impact met het oog op de toekomst, op – de totstandkoming van – het Koninkrijk!

HOE wil graag gemeenteopbouw in Oost-Europa stimuleren. Via deze website kunt u concrete onderdelen van het vormings- en toerustingswerk ondersteunen.

Lees hier meer over de campagne 'Gedeeld geloof'

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify