rechter
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Hoge Raad vernietigt vonnis van de rechter in kerkelijke ontslagzaak

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt het ontslag van een gereformeerde dominee ‘onredelijk’ en ‘onregelmatig’. Deze uitspraak is vernietigd door de Hoge Raad, meldt het Nederlands Dagblad.

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden mengde zich in januari 2018 inhoudelijk in de ontslagzaak van de Nederlands gereformeerde dominee Peter Gort. Het hof maakte de eigen rechtsregels van het kerkverband ondergeschikt aan zijn recht de arbeidsverhouding te toetsen en kwam tot de slotsom dat het ontslag op onderdelen ‘onredelijk’ en ‘onregelmatig’ was. De kerk heeft vervolgens het bedrag dat het nog schuldig was aan ds. Gort - 68.000 euro - overgemaakt.

Dat is opvallend omdat kerken normaal gesproken de vrijheid hebben om binnen de wettelijke kaders hun eigen rechtssysteem te hanteren. Bovendien is de dominee geen werknemer van de kerkenraad. De kerkenraad van de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) in Hattem vroeg daarom cassatie (herziening) bij de Hoge Raad. Met succes. De rechter zal zich nu opnieuw over deze zaak moeten buigen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.