Jurjen van Houwelingen

Nieuws

05 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Jurjen van Houwelingen herstelt in Jeruzalem: "Ik merk dat ik nog steeds boos op God ben"

Hij had een succesvol bedrijf met 15 werknemers en ook in de kerk was hij erg actief. Helaas kreeg Jurjen van Houwelingen eind 2017 een zware klap te verwerken. Door een ernstig hersenletsel raakte hij grotendeels zijn zicht, geheugen, concentratie en oriëntatie kwijt. Zijn leven lag in puin. Momenteel revalideert hij in Jeruzalem.

Vanuit een revalidatiecentrum schrijft Jurjen een update op zijn weblog: "Ik merk dat ik ergens nog steeds boos ben op God. Waarom moet ik zo’n ellendig leven leven?! Vraag ik dan… Waarom moet bij mij nou alles zo moeilijk zijn? Ik vind het ergens niet eerlijk… En tegelijk, dan realiseer ik me wel, van wat is dan wel eerlijk? En dan wordt het wel stil van binnen… Daar heb ik ergens geen antwoord op. En alles in mij komt soms in opstand tegen God. Dan vervloek ik net als Job de dag dat ik geboren ben… Van ‘als ik deze ellende moet verdragen, had mij dan niet geschapen!’. Maar hier ben ik.

Het revalideren gaat wel aardig verder. Al zie je niet enorme grote stappen vooruit ofzo. En op sommige dagen stemt dat somber. Op andere dagen merk ik wel wat vooruitgang en dan kan ik opeens weer wat hoopvoller zijn. Zo zag ik een paar dagen terug opeens wat meer. Dat is dan heel fijn als je wat progressie ziet maar de volgende dag kan dat opeens weer minder zijn… Het is geen lineaire lijn naar boven ofzo… Veel grilliger. En dat is ook lastig."

In zijn therapiesessies werkt hij bijvoorbeeld aan zijn vermogen om te plannen en vooruit te denken. "Dan zie ik een serie puntjes en dan moet ik binnen die puntjes een perfect vierkant vinden en twee driehoeken."

In zijn worstelingen komt Jurjen voortdurend weer uit bij 'die man aan dat kruis'. "Die zegt van Zichzelf: Nog voordat alles er was, was ik er. Hij die aan het begin van het leven staat en aan het einde… Er is iets met die lijdende God… wat mijn lijden een bepaald perspectief geeft. Al begrijp ik er helemaal niets van waar dat lijden nou precies goed voor is… Misschien is het ook wel nergens goed voor..."

Lees hier de volledige blog van Jurjen van Houwelingen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify