Single

Dagelijks leven

07 juni 2019 door Patrick Goede

CIP's adviesrubriek: "Wanneer heb je de gave om níet te trouwen ontvangen?"

Deze keer hoorden we het verhaal van een jongeman uit Amsterdam (29) die graag anoniem wil blijven: 

"Toen ik een tiener was en geïnteresseerd raakte in de meisjes uit mijn klas besloot ik de Bijbel er maar eens op na te slaan. Dat verlangen naar een vriendin, wat moest ik daar nou mee? Paulus gaf in 1 Korinthe 7 aan dat het beter was om te trouwen dan van begeerte te branden. Maar ik was 13 en zag met geen mogelijkheid voor mij hoe ik nu toch één van die meisjes uit mijn klas kon trouwen. Ik ben nu 16 jaar verder, ik heb een aantal (pogingen tot) relaties gehad maar trouwen is nog steeds niet gelukt. Nu zegt Paulus ook dat sommigen de gave krijgen om te trouwen en sommigen de gave om niet te trouwen. Wanneer weet je dit eigenlijk? Wanneer roept God je voor zoiets? Misschien zijn er mensen die deze roep zo hebben ervaren en mij advies kunnen geven. Misschien vraagt God dit ook wel van mij. Ik weet het niet. Laatst hoorde ik een vrouw uit mijn kerk zeggen dat 67 procent van de christenen vrouw is en 33 procent man. Ze wilde graag een man maar bereidde zich er ook op voor dat ze alleen zou kunnen blijven vanwege dit feit. Ze wilde immers geen ongelijk span vormen en God gehoorzamen. Er zijn nu eenmaal meer vrouwen dan mannen gelovig. Maar hoe gaan jullie hier dan mee om? Wat is jullie advies?"

Via het formulier en ook op Facebook kwamen er weer veel mooie adviezen binnen. Hier volgt een overzicht.

Op mijn 71e getrouwd
Vroeger dacht ik altijd: ik kijk wel uit om te bidden voor de gave van alleenstaande. Dan kom ik nooit aan de man. Later besefte ik dat je deze gave juist zo hard nodig hebt als je alleen blijft en dat je deze gave niet meer nodig hebt, zodra je trouwt. Ik was enorm dankbaar voor die gave die ik kreeg. Om rein te blijven, om gelukkig te zijn, niet zielig te doen, om zinvol te leven, om niet bij de pakken neer te gaan zitten, om niet jaloers te worden op getrouwde mensen, om zuivere vriendschappen te onderhouden, om mijn gaven en talenten in te zetten voor Gods Koninkrijk. Wat had ik zonder die gave gemoeten. En toen kwam alsnog Gods verrassing en trouwde ik op mijn 71e, voor de eerste keer van mijn leven. De gave van het alleen zijn heb ik nu niet meer nodig, maar wat heeft het mij al die jaren geholpen om staande te blijven, samen met mijn Heer.
-Janny van Vuuren, 72

Loslaten
Ik proef een beetje dat je heel graag een relatie wil die uitmond in een huwelijk. Toen God Adam schiep zocht Adam een hulp die bij hem paste, maar hij vond er geen. Lees goed, Adam zocht zelf. We weten dat God niet wilde dat Adam alleen bleef en God zorgde voor de hulp die bij hem paste. Zolang je zelf op zoek gaat zou het wel eens kunnen dat je niet de die persoon vindt die bij jou past. Misschien wordt het tijd om het zoeken los te laten en je uit te strekken naar de dingen die in jouw leven met God belangrijk zijn.

Als God wilt dat jij niet alleen blijft zal Hij op Zijn tijd je met iemand kennis laten maken. Kan best zijn dat je niet meteen tot over je oren verliefd wordt. Relatie is in principe een werkwoord, er moet aan gewerkt worden. Het is een kwestie van geven en vergeven, van dragen en verdragen. Mocht er niemand op jouw pad komen dan zal God ook duidelijk maken wel weg Hij met jou wil bewandelen en waarom het beter is alleen te blijven. Bij welke weg God met jou wil bewandelen is het luisteren en praten met God van essentieel belang. Geduld is ook een gave.
-
Esmeralda ten Cate-de Blaauw

Roeping
Soms heb je gewoon een roeping waarvoor je vrij en ongebonden moet zijn. Het is dus niet 'de gave om alleen te zijn' maar gewoon een roeping die je het beste kan volgen als vrijgezel.
-
Tiny Noordijk

Verlangen
Als je de gave hebt om ongetrouwd te blijven dan heb je daar ook vrede mee denk ik. Dan vind je het niet erg om single te zijn. Als je wel het verlangen hebt om te trouwen dan heb je die gave niet. Breng het verlangen vooral bij God en vraag Zijn leiding in je leven hiervoor.
-
Annette van Vliet, 

Godgewijd leven
Het aan God gewijde leven (celibaat) is geen alternatief voor als je geen partner kan vinden dan nog kan je roeping het huwelijk zijn namelijk. Je roeping moet je onderzoeken met een geestelijk begeleider en in gebed. Dat kan je helpen jouw roeping te ontdekken. Dan is het belangrijk om daar een vorm bij te zoeken dus een klooster of misschien priesterschap of een andere vorm van Godgewijd leven binnen de Kerk.
-
Eliza Oudshoorn

-> In de adviesrubriek van komende week: "Mag ik als christen bloed- en/of orgaandonor zijn?" Wat denkt u? Laat uw advies bij ons achter met behulp van dit formulier.

Heeft u zelf een prangende vraag of situatie waar u het advies van onze lezers over wilt horen? Mail dit dan naar patrick@cip.nl.


CIP adviesrubriek
- CIP adviesrubriek: "Mijn vriendin vindt seks voor het huwelijk niet erg maar ik wil wachten"
- CIP's adviesrubriek: "Kan je als christen naar een nachtclub gaan?"
- CIP-adviesrubriek: "Ik durf mijn ouders niet te vertellen dat ik homo ben"
- CIP's adviesrubriek: "Ik rook drie pakjes sigaretten per dag en wil stoppen, maar het lukt niet"
- CIP's adviesrubriek: "Mag ik als christen bloed- en/of orgaandonor zijn?"
Meer over CIP adviesrubriek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify