Christenen China

God

11 juni 2019 door Geerten van Breugel

Waarom bijbelverspreiding weer moeilijker wordt in China

Na een periode van repressie is sinds 1979 de kerk in China gegroeid met gemiddeld 10% per jaar. Sinds 2017 wordt het echter weer steeds moeilijker voor de kerk. Zo zijn er nieuwe wetten uitgevaardigd rondom bijbelverkoop en is het de bedoeling dat religies aangepast worden aan de Chinese cultuur. CIP.nl neemt je mee in de geschiedenis van China en bijbels.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

Bijbelverkoop ingeperkt
In februari 2018 zijn er nieuwe religieuze wetten aangenomen. Voor een deel bestaan die uit oude wetten die nieuw leven worden ingeblazen en een einde maken aan de gedoogsituatie die was ontstaan. Maar voor een deel zijn ze ook nieuw en wordt het steeds moeilijker voor de kerk: de overheid wil de de kerk meer en meer reguleren, sinificeren en onder haar controle brengen. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor de gelovigen, maar ook voor de bijbel.

Tot voor kort werd bijvoorbeeld gedoogd dat de bijbel in (niet aan kerk gebonden) boekwinkels en bij webshops te krijgen was. Nu mogen alleen door de overheid geregistreerde kerken nog maar bijbels verkopen.

De inhoud van de Bijbel en sinificering
De bijbel werd in de tijd van Mao gezien als behorend bij een vijandige godsdienst en uiteindelijk tijdens de culturele revolutie (1966-1976) helemaal verboden. Alle kerken werden gesloten en alle christelijke bijeenkomsten verboden. Het bezitten van een bijbel werd gezien als een criminele daad en de eigenaar werd streng bestraft als er bij hem een bijbel werd gevonden. Er werden zelfs razzia’s in de huizen van christenen gehouden om te proberen bijbels te vinden. Een bijbel was een zeer kostbaar bezit. Het sneed de christenen door de ziel als hun bijbel werd gevonden, vertrapt, besmeurd en/of verbrand.

Veel christenen hebben in die tijd (grote) delen van de bijbel uit hun hoofd geleerd, en mensen schreven de weinige bijbels die er nog waren over in kleine schriftjes. Daarom is de vertaling uit 1919 zeker voor de oudere christenen de Bijbel in de taal van hun hart.

Maar wat als een overheid zich gaat bemoeien met de uitleg en misschien zelfs inhoud van de Bijbel? De overheid wil dat binnen vijf jaar de religies in China gesinificeerd worden: aangepast aan het Chinees socialisme en de Chinese cultuur. Dit geldt ook voor het christelijk geloof. Hoe ver zal dit gaan in de toekomst? Het wordt spannend de komende jaren: niemand weet wat er precies staat te gebeuren.

Genoeg betaalbare bijbels?
Toen de christenen na de culturele revolutie weer langzaamaan samen mochten komen had bijna niemand een bijbel. Dus was het drukken van bijbels een van de dringende taken voor de toenmalige kerkleiders. Via de bijbelgenootschappen van over de hele wereld werd steun aan de kerk van China gegeven om een bijbeldrukkerij op te zetten. In 1987 werd de Amity Bijbeldrukkerij geopend en werden bijbels over het hele land verspreid. Wat waren de mensen blij als ze eindelijk weer een eigen bijbel in handen hadden.

In de afgelopen 30 jaar zijn er meer dan 180 miljoen bijbels gedrukt in allerlei talen. 80 miljoen daarvan zijn verspreid in China. De rest is naar het buitenland gegaan, met name naar Afrika. De Amity Bijbeldrukkerij is de grootste bijbeldrukkerij van de wereld geworden. Mede vanwege het drukken van de bijbel is het woord van God verspreid in China. Van een verboden boek was de bijbel tot een bestseller geworden!

Toch moet de Chinese Raad van Kerken elk jaar opnieuw een verzoek indienen bij de overheid om het aantal bijbels te laten drukken wat dat ze denkt nodig te hebben. Het aantal wat gedrukt kan worden is mede afhankelijk van de subsidie die de kerk uit het buitenland krijgt voor bijbelpapier. Hoewel de mensen in de steden bijbels prima kunnen betalen, ligt dat anders voor christenen op het platteland in de armere gebieden in het midden en westen van China. Zij kunnen zich alleen een bijbel veroorloven als die gesubsidieerd is. Kerk in Actie helpt de kerk van China met subsidie voor bijbelpapier. Het is nu extra belangrijk dat er zo veel mogelijk bijbels gedrukt worden: omdat bijbels alleen nog maar bij geregistreerde kerken te krijgen zijn (en niet langer online), omdat het aantal dat gedrukt mag worden afhankelijk is van beschikbare subsidies voor papier en omdat niemand weet of en in welke mate de bijbel er in de toekomst anders uit zal gaan zien.

Begrijpelijke bijbels
China heeft officieel 55 etnische minderheden met allerlei verschillende talen die samen 8,5% van de bevolking van China vormen. Veel van deze etnische minderheden hebben geen bijbel in hun eigen taal. Ze hebben slechts een Han (Chinese) vertaling van de Bijbel tot hun beschikking. Voor hun geloof, maar ook voor hun identiteit als minderheid, is het van groot belang dat zij de bijbel in hun eigen taal hebben en kunnen lezen, in de taal van hun hart. Kerk in Actie is daarom betrokken bij vertaalprojecten en alfabetisering.

Kerk in Actie probeert de kerk te ondersteunen door toegang tot de bijbel te versterken, bij te dragen aan de theologische opleiding van voorgangers, en de kerk toe te rusten in diaconaat.

Foto Kerk in Actie

Lees meer over het werk van Kerk in Actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify