Lody van de Kamp

Nieuws

04 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Waarom rabbijn Lody van de Kamp moeite heeft met keppeldragende politici

"Met het wijzen in de richting van ‘daders’ vanuit de moslimhoek geeft de volksvertegenwoordiger aan de ‘getroffen’ Joodse gemeenschap graag van dienst te willen zijn. Maar dat is een stap te snel en te ver", maakt rabbijn Lody van de Kamp duidelijk in een commentaar op de website NieuwWij.nl.

Volgens de Duitse coördinator antisemitismebestrijding Felix Klein is voor Joden verstandiger om geen keppel te dragen. Volgens Klein kan het dragen van de keppel gevaarlijk zijn vanwege het toegenomen antisemitisme. In reactie daarop organiseerde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) afgelopen woensdag een demonstratie in Den Haag. Diverse politici deden een keppel op om zo het Joodse volk een hart onder de riem te steken.

Van de Kamp vindt de ophef overdreven. "Deze echte keppeldragers kiezen voor de realiteit dat de Jood over het algemeen drommels goed met zijn religieuze hoofdbedekking over straat kan. Ja, er zijn momenten dat het misschien niet zo verstandig is, te midden van een groepje baldadige jongeren, uitzinnige voetbalsupporters of wanneer een massale pro-Palestina demonstratie aan de gang is. Bij die gelegenheden is het mogelijk om dan net de ‘rotte appel’ die zich daar ook bevindt tegen te komen. Maar een uur later op dezelfde plek is het weer ruim baan voor keppeltjes.

En de politici die wel bij de CIDI-bijeenkomst aanwezig waren, in hun onschuld, zo niet onwetendheid: zij kozen dus voor dat deel van de Joodse gemeenschap dat deze beeldvorming creëert en in stand houdt. En dat is lastig. Ook hier mogen wij van diegenen die ons vertegenwoordigen daar op het Haagse Binnenhof verwachten dat deze bij de feiten blijven. Feitenkennis is de eerste bagage van hen die daar in de Eerste en Tweede Kamer zitten om hun werk te doen."

Verder vond de rabbijn het storend dat bij de demonstratie met Israëlische vlaggen werd gezwaaid. "Het ging om een demonstratie tegen antisemitisme. Niet om een demonstratie tegen Israël of tegen het Israëlische beleid. Dat staat er bij een demonstratie tegen antisemitisme, zo roept Joods Nederland altijd, buiten. Jodendom, de Joodse gemeenschap is één ding. Israël is wat dit betreft iets anders."

Lees het volledige betoog van Lody van de Kamp

Reacties

Een prettig 'ander Joods geluid'. het CIDI is, zoals Van de Kamp stelt, niet meer dan een 'deel van de Joodse gemeenschap dat een beeldvorming creëert'. Beeldvorming waarover politici en Christenen gezonde scepsis zouden moeten hebben.
S
Ik snap uit je reacties dat je tegen Israël bent maar dat maakt andere partijen niet ineens braaf.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify