Het anker omhoog werpen

God

04 juni 2019 door LCJ

Leven na Jezus' hemelvaart: is alle hoop verloren?

De Heere Jezus is weg uit het zicht van de discipelen. Hij is opgevaren naar de hemel, waar Hij mag zitten op de troon, naast Zijn Vader. De discipelen blijven verweesd achter. Is dan alle hoop verloren? Nee, toch niet….!

Als een schipper zijn schip wil laten stoppen met varen, moet hij het anker uitgooien. Als hij dat niet doet, blijft het schip op de golven drijven en kan het alle kanten op gaan. Wanneer het anker uitgegooid wordt, graaft het zichzelf in in de grond. Het anker is onzichtbaar onder water, maar het schip ligt wel vast. Het kan niet wegdrijven of te pletter slaan. Zoals een schipper zijn anker uitgooit zodat zijn schip komt vast te liggen, zo mag ook een gelovige het anker van de hoop uitgooien.

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Toch is er één verschil: de schipper gooit het anker naar beneden, maar een christen werpt het anker omhoog. Hij mag een hoge gooi doen. Het geloofsanker van de hoop graaft zich in in Christus. Dat geeft vastheid aan je levensschip. De Heere Jezus neemt als het ware het anker mee naar de hemel en verbindt het daar aan Gods genadetroon. Zo mag je voor anker gaan in de hemel.

Houd je je anker nog binnenboord? Dan ben je een speelbal van de golven. Je hebt geen vastheid en zo kun je alle kanten op gaan, behalve de goede. Gooi je je anker op andere mensen aan wie je je denkt te kunnen vasthouden? De Bijbel zegt: Vest op prinsen geen betrouwen, daar vind je je heil niet bij. Het anker schiet op den duur los, omdat het, als de echte storm komt, geen houvast geeft. Werp je je anker nog op wat de wereld biedt? Ook dat is geen grond om in te ankeren, het lijkt voor een poosje vastigheid te geven, maar uiteindelijk houdt ook dat het niet.

De Heere Jezus zegt: Gooi het anker naar Mij toe, Ik neem het mee naar de troon van Mijn Vader (Hebr. 6:19-20). Daar is je leven met Mij verborgen in God. Meer geborgen, meer veilig kun je niet zijn. Ook een verankerd schip kan nog veel deining ervaren. Soms beuken de golven erop los, maar het schip ligt vast. Psalm 42 blijft ook dan waar: Hoop op God, want ik zal Hem nog loven! Hij maakt Zijn beloften waar.

De discipelen bleven alleen achter na Jezus’ scheiden van de aarde. Maar niet zonder hoop, niet zonder belofte. Zij gooiden het anker van hun hoop op Christus. Hij ging hen voor en beloofde hen Zijn Geest. Daar bidden ze dan ook vurig om!

Bid met de discipelen mee om die Geest in je leven. Als Hij in je hart woont en werkt, zal Hij je hoop op God levend houden en niet beschamen, zélfs niet in de storm. Want waar Christus is heengegaan, zullen ook eenmaal diegenen komen die hun hoop verankerd hebben in Hem!

Bekijk de komende activiteiten van het LCJ!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify