pkn

Dagelijks leven

04 juni 2019 door Patrick Simons

Leegloop kerken: PKN verliest iedere dag meer dan 150 leden

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) verliest in rap tempo leden. Deze week kwam het jaarverslag naar buiten en het Reformatorisch Dagblad verdiepte zich hierin om te kijken hoe het zit met de ledenaantallen.

Eind 2018 waren er in de kerk 1.735.382 leden ten opzichte van 1.850.000 een jaar eerder. Dat betekent dat men in een jaar tijd ruim 57.000 mensen als lid verloor. Per dag zijn dat meer dan 150 mensen die niet langer lid zijn van de kerk. Het aantal doopleden en belijdende leden ligt ongeveer gelijk. Er zijn 778.100 doopleden binnen de PKN en 705.078 belijdende leden.

In totaal zijn er 1543 gemeentepredikanten actief binnen deze kerk. Vorig jaar kozen 3019 mensen ervoor om belijdenis te doen, 6184 mensen werden gedoopt.

Reacties

L
Ik denk dat veel kerkverlaters geen Gods-verlaters zijn maar zich idd niet meer kunnen/willen profileren met (sommige) huidige kerken.

De kerk in NL moet weer back to basic-terug naar de bijbels waarden en normen, en niet naar de politieke maatschappelijke verantwoordelijk ideeën.

Er is een omkeer bezig, hallelujah.
REAGEER
H
Leegloop is het gevolg van wereldgelijkvormigheid. Want als mensen in de kerk hetzelfde horen als buiten de kerk, waarom zouden ze dan nog naar de kerk gaan? Overigens lopen lang niet alle kerken leeg. Die waar de Bijbel nog serieus wordt genomen en niet alles wordt weggeïnterpreteerd wat ons niet bevalt, lopen juist vol. En denk niet dat de Bijbel er niet meer toe doet. Het is, met alle versies en vertalingen bij elkaar, nog steeds het meest verkochte en meest gelezen boek ter wereld. Dus wel ontkerkelijking, maar geen ontkerstening.
REAGEER
J
Kerken lopen leeg maar mensen wereldwijd komen massaal tot geloof en worden christen. Het gaat nu eenmaal niet om een gebouw.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify