MAF

God

04 juni 2019 door Patrick Simons

MAF-piloot: "We zaten met zeven of acht onder een boom en dat was de kerk"

In 2017 werd het echtpaar Wilfred en Harriëtte Knigge-Wisselink door MAF Nederland uitgezonden naar Arnhemland in Australië. Nadat ze meer dan een jaar gewoond en gewerkt hadden, vertrokken ze naar Papoea-Nieuw-Guinea voor hetzelfde werk. Op dit moment zijn ze even terug in Nederland. CIP.nl sprak tijdens hun verlof met Wilfred over hun werk, christen zijn en het meest bijzondere moment de afgelopen jaren.

MAF (Mission Aviation Fellowship) vliegt het Evangelie naar zeer afgelegen gebieden in de wereld.

Als piloot van MAF kom je soms voor heel wat uitdagingen te staan. Kortgezegd draait het werk volgens Wilfred om het voor de lokale bevolking én organisaties mogelijk te maken om van A naar B te komen. "Heel veel verschillende organisaties maken gebruik van onze diensten, zoals de overheid, maar ook hulporganisaties. Wereldwijd werkt MAF samen met meer dan 1500 verschillende hulporganisaties." Bovendien is het werk ook persoonlijk een behoorlijk uitdaging. Wilfred: "Je krijgt te maken met verschillende mensen, verschillende culturen en in Arnhemland was het ook taaltechnisch nog eens heel pittig. Daarnaast krijg je natuurlijk ook te maken met een ander klimaat."

Geloof speelt volgens Wilfred een heel grote rol in zijn werk. "Dat is de basis van waaruit we vliegen en ook de basis van waaruit MAF werkt. Waar we nu werken is een christelijk land en dat is erg prettig. We bidden bijvoorbeeld vrijwel elke vlucht vooraf met de passagiers. Hoewel ze niet allemaal christen zijn, waarderen ze dat wel. Dat hoeft echt geen groots gebed te zijn. Meestal is het gewoon een kort gebed waarin we om een veilige vlucht vragen, maar ook bidden voor familie en vrienden die in het dorp achter blijven. Wanneer het om een medische vlucht gaat, kun je natuurlijk ook nog specifiek voor de zieke bidden. Overigens deden we dat bidden in Arnhemland veel minder vaak. Niet omdat men echt vijandig was, maar omdat de taal een grote uitdaging was. In Papoea-Nieuw-Guinea kan ik gewoon in de lokale taal bidden. Als buitenstaander met de beheersing van alleen het Engels vind ik dat een beetje lastig. Het gaat er juist om om jezelf in de lokale cultuur en taal te verdiepen. Dan wordt je partners en kom je op hetzelfde niveau."

Verder probeert het echtpaar met hun twee zoontjes ook als gezin het geloof uit te stralen. "We proberen in ons hele leven, hoe we als gezin zijn en de houding naar onze naasten toe ons geloof te laten doorschijnen. Op die manier kunnen we ook gewoon een voorbeeld zijn zonder dat we per se op de voorgrond hoeven te staan en te preken. Je levenshouding kan al een manier op zichzelf zijn om die missie duidelijk te maken. Ik merk ook goed dat de manier waarop wij onszelf opstellen erg gewaardeerd wordt. In Arnhemland was dat ook heel goed te zien."

Het leven als pilotengezin bij MAF kan echter ook behoorlijk zwaar zijn. Zo is het gezin in de afgelopen twee jaar maar liefst acht keer verhuisd. "Natuurlijk heeft dat impact", erkent Wilfred. "Maar het is ook een mindset en we proberen er flexibel mee om te gaan. Nu kunnen we gelukkig de komende jaren in Papoea-Nieuw-Guinea blijven en wortel schieten. Dat is ook voor onze jongens van belang."

Wilfred ziet zijn werk zeker als een roeping. "Iedereen heeft een roeping. Het is belangrijk om je eigen rol te vinden. Wij zijn niet als een donderslag bij heldere hemel geroepen, het is veel meer een proces geweest. Mijn opa was zendeling in West-Papoea, aan de andere kant van het eiland. Mijn vader heeft daar tot zijn zestiende gewoond, dus ik heb als jong jochie alle verhalen gehoord over MAF. Ik wilde piloot worden en 1 plus 1 is natuurlijk 2. Gaandeweg is dat steeds meer gaan leven en wortel gaan schieten. Op een gegeven moment moet je echter wel zelf die stap zetten. Je kunt jezelf wel geroepen voelen, maar je moet ook die stap zetten. Het vraagt actie van ons door de eerste stap te zetten. Je kunt niet achterover gaan zitten en wachten tot je roeping wordt uitgevoerd. Soms word je overigens ook bijgestuurd en gaat het ineens de andere kant op, ook binnen MAF zijn daar genoeg verhalen van bekend. Maar dat kan alleen als je in beweging bent. Het is eigenlijk net als een schip, je moet blijven voortbewegen om bijgestuurd te kunnen worden."

Aan boord van het vliegtuig gaat ook altijd een Bijbelbox mee met zo'n tien exemplaren. Hoewel Wilfred soms wel tien vluchten op een dag doet, gebeurt het regelmatig dat de tien Bijbels al na de eerste vlucht verdwenen zijn. "Er is honger naar het Evangelie. Door heel simpel zo'n Bijbelbox mee te nemen kun je mensen helpen. Je ziet elke keer dat je werk op die manier gezegend wordt." Overigens ziet Wilfred ook vooral veel praktisch nut van zijn werk. "De MAF in Papoea-Nieuw-Guinea brengt vrijwel iedere dag wel iemand naar een hospital. Wanneer iemand een open beenbreuk heeft en wij brengen hem niet naar het ziekenhuis, kan dat gaan ontsteken met alle gevolgen van dien. Denk aan het afzetten van een been of zelfs overlijden. Elke dag vervoeren we dingen die van groot belang zijn en waarmee je het verschil maakt. Denk aan medicijnen of voeding. Het zijn wellicht geen grote en wonderlijke dingen, maar kleine stappen waardoor mensen verder komen."

Wanneer de piloot tot slot gevraagd wordt wat nu het meest bijzondere is dat hij tijdens zijn werk heeft meegemaakt, twijfelt hij even. "Dat is een lastige vraag waar je heel veel kanten mee op kunt. Wat ik heel bijzonder vond is dat we in Arnhemland vrijwel altijd met zeven of acht man onder een boom zaten en dat dat de kerk was. We zaten daar met voornamelijk vrouwen. We spraken elkaars taal helemaal niet goed en tóch waren we samen gemeente. We konden samen God loven, samen bidden, samen huilen, samen lachen. Dit soort dingen kunnen gebeuren over cultuur en taalgrenzen heen."

Lees hier meer over het werk van MAF!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify