God

04 juni 2019 door Al Janssen, Open Doors

De eerste zorg van Anne van der Bijl: "Hoe gaat het met onze broeders en zusters?"

“Is daar een kerk?” Ik kan me niet herinneren wanneer Anne van der Bijl me dat voor het eerst vroeg. Vaak kwam de vraag op als een land dat niet vaak in het nieuws kwam, ineens voorpaginanieuws werd. Wanneer we berichten ontvingen over een natuurramp, politieke onrust of een gewapend conflict, dan was Anne’s eerste zorg: “Hoe gaat het met onze broeders en zusters?”

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Ik ben deze vraag blijven stellen, elke keer als ik ’s avonds naar het journaal kijk. Ik werd onlangs geraakt door de omstandigheden in Venezuela. Ik vroeg me af hoe de christenen daar omgaan met de politieke onrust, voedseltekorten en stroomuitval. Mijn gebed tijdens de reportage vanuit Caracas was: “Here God, wees Venezuela genadig. Ik bid dat Uw kinderen licht verspreiden in deze duisternis.”

Syrië komt niet meer zo vaak in het nieuws nu de burgeroorlog langzaamaan uitdooft. Toch raken de verhalen over het lijden en de foto’s van de verwoestende burgeroorlog mij diep in het hart. Elke keer als Syrië voorbijkomt in het nieuws, bid ik voor de mensen die ik ken in Aleppo en andere steden. Daarna denk ik aan de vele Syriërs die naar andere landen zijn gevlucht en bid ik ook voor hen.

Laatst zag ik een nieuwsitem over Afghanistan, het land dat op plaats 2 van de Ranglijst Christenvervolging staat. Het ging over de duizenden Afghaanse soldaten die bij gevechten ledematen hebben verloren. Ik moest denken aan wat Anne vaak zei: er zijn meer dan 40.000 moskeeën in Afghanistan, maar niet één zichtbaar kerkgebouw.

Er is wel een kerk, maar dat is een ondergrondse kerk: mannen en vrouwen met een moslimachtergrond die christen zijn geworden en zeer geïsoleerd leven. Natuurlijk bid ik voor hen wanneer ik over dit land hoor. En ik bid ook voor de verminkte soldaten, dat ze de Here Jezus mogen leren kennen.

Christenen worden vaak zwaar getroffen door gebeurtenissen waar wij in het nieuws over horen. Anne’s vragen hebben mijn gebedsleven veranderd. Ik kan het nieuws niet langer kijken of lezen zonder erdoor geraakt te worden. Vrijwel alle gebeurtenissen die wereldwijd plaatsvinden, beïnvloeden onze medebroeders en zusters. Nieuwskijken of -lezen gaat nu hand in hand met bidden. Doe mee met Anne en mij, en gebruik je reguliere nieuwstijd als gebedstijd.

Bovenstaande blog over het leven en gedachtegoed van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, geschreven door Al Janssen. Ruim twintig jaar werkte hij nauw samen met Anne. Samen reisden ze de wereld over, schreven zes boeken en ontmoetten talloze mensen. Dit is deel 4.

Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors.

Bezoek onze website en lees meer over hoe we christenen in ruim zestig landen ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify