anti-abortusbeweging

Nieuws

03 juni 2019 door NOS

Hoe de anti-abortusbeweging in de VS vleugels krijgt

Steeds meer conservatieve staten in de Verenigde Staten beperken het recht op abortus. In Louisiana en Missouri is abortus alleen toestaan in de eerste zes tot acht weken van de zwangerschap - totdat de hartslag van de foetus te horen is. Acht andere staten hebben dit jaar al vergelijkbare maatregelen genomen, meldt de NOS.

De anti-abortusbeweging is zich er terdege van bewust dat federale rechters de wetten kunnen tegenhouden en in een aantal staten is dat ook al gebeurd. De beweging voelt dat ze de wind in de rug heeft sinds president Trump twee ultraconservatieve rechters heeft benoemd in het Hooggerechtshof. Daarmee is de meerderheid van de negen rechters van het hof conservatief. 

Conservatieve staten hebben een reeks strenge procedures en regels ingevoerd. Zo moeten klinieken aan steeds strengere (en dus duurdere) eisen voldoen, die vaak niets met abortus te maken hebben. Veel klinieken kunnen daardoor niet opereren en zijn gedwongen hun deuren te sluiten. De NOS wijst ook op psychische en emotionele druk. In veel conservatieve staten worden vrouwen gedwongen een echo van de baby te zien, vlak voordat de abortus wordt uitgevoerd.

Ook binnen de anti-abortusbeweging is er verdeeldheid. De bekende televisiedominee Pat Robertson, een felle tegenstander van het recht op abortus, vindt het totaalverbod in Alabama te ver gaan. Hij wil dat er uitzonderingen mogelijk blijven voor slachtoffers van incest en verkrachting. President Trump is voorstander van een totaalverbod, al wil hij wel een uitzondering maken voor de slachtoffers van verkrachting en incest.

Lees hier meer op de site van de NOS

Reacties

Het is duidelijk dat veel politici in de USA de tijd rijp achten om nieuwe jurisprudentie over abortus tot stand te brengen. Het is jammer dat ze zich niet beperken tot het redelijke compromis van een abortusgrens op 24 weken, zoals Nederland heeft, maar helemaal doorslaan naar een totaalverbod. Daar krijg je alleen maar abortustoerisme en andere onnodige ellende van. De huidige abortuspraktijk in de USA, namelijk geen enkele grens, verdient m.i. zeker een correctie, maar dan een verstandige correctie
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify