Stefan Paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Theoloog des Vaderlands legt uit waarom hij Thierry Baudet een racist vindt

'De partij van Thierry Baudet is voor de gehele Nederlandse samenleving in het algemeen en de christenen in het bijzonder een grote zegen', stelt de christelijke jurist Cor Verkade. Hij vindt het onverteerbaar dat 'Theoloog des Vaderlands' Stefan Paas de Forum voor Democratie-voorman een racist vindt. Via Twitter beargumenteert Paas zijn stelling.

Paas onderstreept dat het bij racisme niet alleen gaat om huidskleur, 'zoals sommigen lijken te denken'. 'Racisten verschuilen zich vaak achter verhullende teksten, terwijl iedereen heus wel begrijpt wat ze echt bedoelen.' Om zijn stelling dat Baudet een racist is te staven, selecteert de theoloog een aantal opvallende uitspraken die de politicus heeft gedaan in de context van immigratie.

In 2015 vertelde Baudet bij Radio 1 dat we 'onze zelfhaat proberen te ontstijgen door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren ter wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zou bestaan'. Volgens Paas beweert Baudet hier dat Nederlander-zijn niet kan samengaan met een immigratie-afkomst en dat immigratie zorgt voor 'een homeopatische verdunning'. 

Paas: "Racistisch? Ik zou zeggen: ja. Baudet gooit hier alle immigranten op een hoop en kwalificeert hen als groep in negatieve zin. Ze verrijken het Nederlandse volk niet, maar 'verdunnen' het. Zij zijn, met andere woorden, een bedreiging." Het feit dat de politiek leider dat immigranten als groep een bedreiging voor de Nederlandse cultuur vormen is volgens Paas 'racisme op basis van afkomst of nationaliteit'. "Racisme gaat nu eenmaal niet alleen over kleur of etniciteit. Het gaat over het wegzetten van mensen, puur op basis van hun groepskenmerken."

Ook verwijst de theoloog naar dit radio-interview met Baudet. Hij zegt: "Ik wil niet dat Europa Afrikaniseert. Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is." Een racistische uitspraak, stelt Paas. "Hij maakt onderscheid op basis van afkomst en huidskleur met als doel mensen hun fundamentele rechten (namelijk op emigratie/immigratie of op asiel/veilig heenkomen) te ontzeggen." Baudet verdedigde zich later door te stellen dat hij doelt op 'cultuur'. "Waarom zou je blank zeggen als je 'cultuur' bedoelt?", vraagt Paas zich af.

Verder merkt de theoloog op dat Baudet in 2017 een toespraak hield en het had over 'ons boreaal Europa' dat bedreigd zou worden door een 'auto-immuunziekte'. Hij wees op 'kwaadwillende, agressieve elementen die ons maatschappelijk lichaam worden binnengeloodst'. Volgens Paas bevat deze uitspraak "duidelijke verwijzingen naar extreemrechts gedachtengoed, zoals de gedachte dat het volk een lichaam is dat ziek wordt als er 'vreemde elementen' binnenkomen."

Paas voegt toe dat 'een boreaal Europa' in extreemrechtse kringen een blank Europa betekent. "Zoals Baudet het gebruikt, als een beschaving die beschermd of gered moet worden, is ook exact de manier waarop ook Jean-Marie le Pen het in 2015 gebruikte. Daarbij vinden we opnieuw hetzelfde patroon: immigratie is een bedreiging; het gaat hier om 'kwaadwillige elementen' die 'in ongehoorde aantallen' ('immigratie' is bij extreemrechtse politici altijd 'massa-immigratie') binnengeloodst worden en het volkslichaam ondermijnen. Ook als Baudet hier alleen criminele asielzoekers bedoelde (maar dat zei hij er niet bij), dan nog geldt dat de manier waarop hij het hier zegt, compleet met alle fascistische hondenfluitjes (ziek volkslichaam, boreaal Europa) tamelijk zuiver en klassiek racistisch is.

In dit document behandelt Paas nog twee andere uitspraken van Baudet. Volgens hem zijn Baudets uitspraken genoeg "om te laten zien dat de politicus iemand is die een ongezonde, structurele en onverbetelijke fascinatie heeft voor racistisch gedachtengoed. Dat kunnen we kort samenvatten als: hij is een racist."

Lees ook: Christelijke politicoloog vindt Forum voor Democratie voor christenen een zegen.

Lees het volledige betoog van Stefan Paas

Reacties

E
Is moslimimmigratie, en het antisemitisme dat erbij hoort, nu wel of niet een bedreiging voor de Nederlandse cultuur? Daar hoor je zo'n man als Paas niet over. En ook niet over de nadelige effecten van massa-immigratie voor minimumlonen en bijstand. Of hoe fataal open grenzen voor de verzorgingsstaat zijn. En als iemand dan opkomt voor de slachtoffers van de open grenzen, dan is hij een rascist. En zo gaat het al 20 jaar.
T
Paas: "Racisme gaat nu eenmaal niet alleen over kleur of etniciteit. Het gaat over het wegzetten van mensen, puur op basis van hun groepskenmerken."Dat is nu juist kenmerk van de islam . Hetgeen Paas Baudet aanwrijft, doet hij blind voor voor het fascisme van de islam.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen