Wietze de Jager

Dagelijks leven

31 mei 2019 door Red een Kind

Wietze de Jager: "Samen sterk zijn als gezin, dat is de basis voor alles"

Wietze de Jager is een bekende radio-dj en tv-presentator maar bovenal vader van twee prachtige kinderen: een dochter van twee en een zoon van tien maanden. Aan de hand van de thema’s ‘geven, geloof en gezin’, vertelt Wietze over zijn eigen gezin én het gezin in Rwanda dat hij via Red een Kind sponsort.

Red een Kind geeft kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen in Azië en Afrika kansen voor de toekomst. Dat doen wij vanuit de overtuiging dat elk kind een uniek geschenk van God is en er bij het opgroeien niet allen voor hoor te staan.

Wat betekent ‘geven’ voor jou?
“Geven staat voor mij gelijk aan delen. Het spreekwoord ‘het is geven en nemen’ gaat voor mij niet op. Als je iets geeft, moet je niet verwachten dat je iets terugkrijgt. Hoe meer ik heb, hoe meer ik wil delen. Toen mijn kinderen geboren werden, realiseerde ik me hoe goed zij het hebben, hoeveel kansen ze krijgen. Als ik mijn dochter en zoontje in de ogen kijk, kan ik me niet voorstellen hoe het moet zijn als je hen geen eten kunt geven. Dat is het ergste wat er is voor een ouder. Lieke en ik besloten daarom om ook iets voor kinderen te doen die in armoede leven. Kinderen zijn de toekomst, daar moet je in investeren."

Hoe vind je het om contact te hebben met het gezin waarvoor je geeft?
“We krijgen af en toe een brief van hen en dat maakt het heel persoonlijk. In de brieven die we krijgen worden we heel erg bedankt en eigenlijk word ik daar een beetje ongemakkelijk van. Wat moet ik daarop antwoorden? Voor mij is geven zo vanzelfsprekend en eigenlijk is het ook zo iets kleins wat we bijdragen, daar hoef ik niet zo voor bedankt te worden. Ik wil het niet te groot maken.

"Kinderen zijn de toekomst, daar moet je in investeren."

Wat betekent ‘geloof’ voor jou?
"Geloof is van jongs af aan een groot onderdeel van mijn leven, ik groeide op in een christelijk gezin. God is heel belangrijk voor mij. God en de Bijbel zijn dan de basis waarop ik terugval. Het zegt me: ‘Jij bent niet de koning, er staat iemand boven je!’ Dat houdt me met beide benen op de grond en geeft me hoop."

Welke rol speelt geloof in de opvoeding van je kinderen?
“Ik probeer het geloof door te geven aan mijn kinderen. Mijn dochter is twee en bidt al mee, we vertellen er ook over. Zelf ben ik best wel beschermd op gegroeid: iedereen om mij heen was christen, ik ging naar een christelijke school. Graag wil ik mijn kinderen meegeven wat er in de wereld speelt. Maar ik vind het belangrijk om mijn kinderen ‘breed’ op te voeden Ik wil hen laten zien wat mijn keuze is en aan hen meegeven wat mij het brengt, maar ik kan en wil hen niet verplichten om dezelfde keuze te maken.”

Waarom vind je het belangrijk om kinderen mee te geven wat er in de wereld speelt?
“Ik denk dat het belangrijk is om mijn kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met andere religies en culturen. Ook zodat ze zich realiseren dat we het hier in Nederland zo goed hebben. Als ik mensen in de rij van de kassa zie chagrijnen over hoe lang de rij is, dan denk ik ‘zeik niet! Je hebt zóveel als je zomaar boodschappen kunt doen en ervoor kan betalen.’ Ik wil voor mijn kinderen een voorbeeld zijn dat ze gelukkig moeten zijn met wat ze hebben.”

"Ik wil voor mijn kinderen een voorbeeld zijn dat ze gelukkig moeten zijn met wat ze hebben."

Wat betekent ‘gezin’ voor jou?
"Samen sterk zijn als gezin, dat is de basis voor alles! Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen als ze later groot zijn, weten dat ze altijd op ons kunnen terugvallen: een warm nest, een veilige plek. Ik probeer veel bij mijn gezin te zijn, tijd in hen te investeren. Vanochtend werd ik wakker geroepen door mijn dochter. Ze slaapt in een spijlenbed en kan er niet zelf uit, dus ze riep heel hard ‘papa, papa’. Dan kom ik haar kamer binnen en zie ik zo’n big smile. Ze heeft dan zoveel zin in de nieuwe dag. Dat zijn van die kleine dingen die me heel erg gelukkig maken!"

Welke advies zou je vragen aan je sponsorgezin als het gaat om opvoeding?
"Als ik mijn sponsorgezin zou vragen om advies over opvoeding zou dat gaan om over wat écht geluk is. Ik ben best wel ‘verpest’ als westerling. Voor mijn kinderen haal ik Duplo omdat ze daar zo vrolijk van worden, maar dat is niet waar geluk om draait. We zijn zo materialistisch. Ik zou willen leren van ouders in Rwanda hoe zij gelukkig kunnen zijn, ondanks dat ze bijna niets hebben.”

Benieuwd naar het volledige interview met Wietze? Dat kun je lezen in het magazine Omarmen van Red een Kind

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify