Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 juni 2019 door Patrick Simons

"Maak bijzondere ervaringen met de Heilige Geest niet tot een standaard"

Tijdens het Hemelvaartsweekend vond de Mini-Reveilweek van Near East Ministry (NEM) plaats. Het is de eerste conferentieweek van de vier ‘Reveilweken’, die deze zomer worden georganiseerd. Tijdens de Reveilweken wordt het Johannes-evangelie behandeld in het kader van het thema Leef!, er is samenzang en er zijn verdiepingsgesprekken in kleine groepen. Daarnaast zijn er ook workshops en seminars, waarvan Maaike Schalk er één verzorgt. Haar workshop gaat over luisteren naar de Heilige Geest.

Near East Ministry (NEM) is een interkerkelijke stichting, opgericht in 1963. Vanuit de verzoening met Jezus Christus willen we de ontmoeting met Israël en de Arabische volken stimuleren door te bidden, te dienen en mensen uit te zenden.

"De Heilige Geest is voor mij de Geest van God, van de God van de Bijbel en Jezus. Het besef dat die God bestaat, dat Hij in je leeft en dat de Bijbel waar is. De Heilige Geest is een soort onderpand en een bewustwording. Hij vertelt je dat je kunt geloven, vertrouwen en je aan Hem mag overgeven. Je kunt er ook vertroost en bemoedigd door worden. Het is de vertegenwoordiging van God en Jezus die in de hemel zijn. De Heilige Geest is in je, maar ook om ons heen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een draadloze verbinding tussen God en Jezus."

Niet ingewikkeld
Het leren verstaan van de stem van God en de Heilige Geest hoeft volgens Maaike niet zo ingewikkeld te zijn. "Ik geloof allereerst dat hij er daadwerkelijk altijd is. Dat wat ik bid en in mijn hart heb, brengt de Heilige Geest bij God en ik geloof dat ernaar geluisterd wordt. In de Bijbel staat ontzettend veel over hoe je God leert kennen en daar kun je troost uithalen. Daarnaast kun je ook aangeraakt en ontroerd worden in je lichaam. En de Heilige Geest geeft je richting in je leven. En maakt je attent op wat je verkeerd doet. Hij nodigt uit tot erkenning daarvan en geeft vergeving. Dat is absoluut iets van God."

“De Heilige Geest is onmisbaar omdat hij de verbinding tussen God en mij maakt.”

Verschillende uitwerkingen
Maaike benadrukt overigens dat de Heilige Geest op tal van manieren werkt en dat dit bijvoorbeeld ook in verschillende werelddelen uiteen kan lopen omdat er sprake is van een andere cultuur. "In sommige werelddelen zijn ze bijvoorbeeld heel uitbundig en dat is bij ons soms minder zo. Dat betekent echter niet dat de Heilige Geest ons niet leidt of minder werkt. God wil ontzettend veel geven en ik weet niet of wij als mensen al in staat zijn om dit allemaal te ontvangen. Ik zie het niet zo abstract. God trekt zoveel verschillende mensen met allemaal een eigen persoonlijkheid, een eigen leven, een eigen deel van de wereld. Dat heeft allemaal zijn eigen uitwerking en kan bij iedereen dus weer anders zijn. Dat is juist heel erg mooi."

Grote ervaringen zijn geen standaard
Het is volgens Schalk dan ook een gevaar dat we het werk van de Heilige Geest in een model willen gieten. "Als het zó gaat, dán is het de Heilige Geest. En als het anders gaat dan... Dat moeten we helemaal niet doet. Natuurlijk kun je jezelf laten verrassen door de Heilige Geest, maar hij kan er ook zijn in een bepaalde dagelijkse discipline van Bijbellezen en bidden.” Of we het werk van de Heilige Geest te bijzonder maken? “Op zich niet, maar het grote gevaar is dat mensen die geen bijzondere ervaringen meemaken zich daardoor afgewezen worden. En dat kan verdriet geven. De Heilige Geest werkt in ons en weet precies waar we geraakt worden en hoe wij geholpen kunnen worden, hij weet dus precies per persoon wat van belang is. Natuurlijk is het heel aantrekkelijk om mooie ervaringen te vertellen, maar tegelijkertijd ben ik terughoudend. Ik heb dat zelf ook wel gehad dat ik de gedachte kreeg dat God zijn lieverdjes heeft. Dat komt denk ik ook wel omdat er mensen zijn die ten tonele gaan met die ervaringen. Natuurlijk raakt God mensen op een bijzondere manier en kunnen ze dan helemaal uit het dak gaan. Dat vind ik allemaal prima en geniet er ook van, maar dan moet je het niet tot standaard maken."

Stilte die anders is
"We hebben een soort van cultuur ontwikkeld waarin we stil moeten zijn omdat God in de stilte spreekt. Daarbij wordt er gerefereerd aan het verhaal van Elia, waarin God door de stilte sprak. Dit is het enige verhaal in de Bijbel waarin het op die manier gaat. God is een God van verrassingen, dát is de moraal van het verhaal. Elia verwacht God op alle manieren, behalve in de stilte. Maar juist als we zachte stilte verwachten, kan het anders gaan. God wil zo graag met ons in contact treden dat hij de Heilige Geest aan ons geeft op een manier die wij Hem kunnen ontvangen."

“Juist als we zachte stilte verwachten, kan het anders gaan.”

Wachten
Schalk: "Het is niet zo dat we op een knop duwen, aan alle voorwaarden voldoen en dan de Geest verstaan. We moeten er ook in groeien. Soms hoor je niets en dat is dan de manier waarop het gaat. Soms moet je wachten. En dat is moeilijk voor ons. We willen het graag nu. En toch bouwt dat ook ons geestelijk karakter. Daarnaast groeien we in het onderscheiden of de Geest spreekt of ons eigen hart, dat de neiging heeft om te doen wat ‘naar de mens’ is. Het is belangrijk om er voorzichtig mee te doen. Jezus was bijvoorbeeld vol van de Geest en de eerste die hij tegenkwam om hem te verleiden was de duivel. We moeten daarom blijven onderscheiden."

Workshop
Tijdens de workshop zullen we overigens wel gebruik maken van de stilte om te luisteren naar de Geest. Dat is met meerdere mensen de meest praktische vorm. De workshop bestaat uit informatie afgewisseld met oefeningen om individueel te luisteren naar wat de Geest te binnen brengt.

Warme aanbeveling
Tot slot wil Maaike de Reveilweken iedereen aanraden. "Ik geloof dat de Heilige Geest spreekt als er meer mensen bij elkaar zijn. God houdt van grote aantallen. Het is een goede week waarin het over God gaat. Er zijn goede Bijbelstudies, ontmoetingen in kleine groepen zodat iedereen gezien wordt. Er is een apart programma voor kinderen, tieners en jong volwassenen. Ik vind het zelf altijd  gebalanceerd en met een stevig fundament. Ik wil het iedereen dan ook aanprijzen."

Over Maaike Schalk
Maaike is vele jaren als docent, trainer en hulpverlener verbonden geweest met de stichting Zegenend Helpen. Daar was zij vooral onder de indruk van de verwondering in de cursisten, wanneer zij ontdekten dat de Geest werkelijk sprak en dat zij dat mochten doorgeven aan anderen. ‘Die verwondering wordt nooit gewoon, die blijft ontroerend. De ontmoeting tussen God en mens; je blijft er naar verlangen.’


Heilige Geest
- De kracht van de Heilige Geest is er wel maar wordt niet gebruikt
- Hoe kun je vervuld raken met de Heilige Geest?
- Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"
- Dominee Ben merkt dat kerkgangers nieuwsgierig worden naar de Heilige Geest: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen"
- Wat gebeurt er met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?
Meer over Heilige Geest »

Lees hier meer over de Reveilweken

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen