veiligheid

Dagelijks leven

31 mei 2019 door Dick van den Bos

"Het is belangrijk om veiligheid te bieden als coach"

“Als coach hoop je dat mensen zichzelf kunnen zijn. Dat je veiligheid kunt bieden, waardoor mensen een gevoel van thuiskomen hebben”, zegt Irene Hanemaaijer op de jubileumdag van Vereniging voor Christen Coaches. “Als het goed is, ben je daarnaast ook bezig om mensen uit te dagen. Mensen wakker maken. Dat kan ook spanning met zich meebrengen. Dat heeft ook te maken met loslaten. Het is belangrijk om goed met die spanning om te gaan.”

Vervolgens heeft Irene een evenwichtsbalk liggen waar mensen overheen kunnen lopen. Dit staat voor uitdaging. Mensen mogen ook met elkaar praten, over de vraag op welke plekken zij zich veilig voelen.

Een mevrouw is verbaasd. “Ik durfde wel open te zijn. Ik ging er eigenlijk automatisch vanuit ik hier veilig zou zijn. Dat is best wel mooi. Daardoor kom ik uit mijn comfortzone. Het is eigenlijk best bijzonder. Halverwege het gesprek zeiden we pas tegen elkaar: ‘Wat doe jij eigenlijk? Ik weet niet eens wie je bent.’ Er was een basisveiligheid. Heel bijzonder.”

Het over de balk lopen was voor menig deelnemer een emotioneel gebeuren. Mensen moesten een overwinning over zichzelf boeken om dit te kunnen doen. “Ik wil niet in de auto naar huis zitten, en dat ik het niet heb gedaan”, zegt een vrouw aangedaan.

Klik hier voor meer informatie over de vereniging

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify