Tims

God

03 juni 2019 door Dick van den Bos

Hans Tims: "We moeten de Heilige Geest niet controleren maar meebewegen met Hem"

"De Heilige Geest en het werk van de Heilige Geest is lange tijd in de kerk onderbelicht gebleven. Dat is heel jammer, want de Geest is altijd essentieel geweest voor het functioneren van de kerk. Jezus heeft de komst van de Heilige Geest meerdere keren met Zijn discipelen besproken. Hij gaf hen de dringende instructie om Jeruzalem niet te verlaten, tot de enorme uitstorting”, zegt Hans Tims. Zijn thuisgemeente in IJsselstein organiseert de Come Holy Spirit conferentie. Met CIP.nl blikt hij vooruit.

FMF is een netwerk voor gemeenteleiders & leiders van christelijke organisaties met als doelstelling relatiebouw, vriendschap, erkenning en waardering.

“Pinksteren was erg spectaculair. De discipelen spraken in andere talen en hadden tongen als vuur op hun hoofden. Dit had een duidelijke functie: Deze uitstorting legde de basis voor de Nieuw Testamentische kerk.”

Waarom was dit zo hard nodig?
“Toen Jezus op aarde wandelde, waren allen gefocust op Hem als persoon. De verkondiging van het koninkrijk kon uitsluitend waar Jezus was en waar Hij zijn wonderen deed. Jezus wist dat Hij zou gaan sterven en dat er iets zou komen dat groter en krachtiger is dan Hij zelf en wat Hij kon demonstreren. Dat kwam omdat de Heilige Geest op meerdere personen kon vallen, in plaats van alleen werkend door Jezus. De Heilige Geest wil ons allemaal onderdompelen. Daar zal het bij Come Holy Spirit over gaan: het verlangen dat de Heilige Geest weer zichtbaar en tastbaar wordt in het leven van individuen en van de kerk. Wij geloven en vertrouwen dat we de komende tijd een grotere oogst van zielen gaan zien dan ooit eerder in de geschiedenis. Het werk van de Geest is daarin cruciaal.”

Je zei dat de Geest essentieel was in het functioneren van de vroege kerk, hoe zag je dat?
“Als je kijkt naar de Handelingen der Apostelen, dan was dat eigenlijk ‘de Handelingen van de Heilige Geest’. Wat Jezus deed vermenigvuldigde zich en explodeerde door het werk van de toenmalige apostelen. Daar gebeurden dagelijks grote wonderen. Al op de eerste dag werden er 3000 mensen toegevoegd aan het koninkrijk van God. Mensen waren overtuigd van zonden en vroegen wat ze moesten doen om bekeerd te worden.”

"na de Heilige Geest kwam er zo’n vrijmoedigheid. Ze waren niet meer te stoppen!”

“Ook in de discipelen vond een enorme verandering plaats door de Heilige Geest. Eerst wisten ze niet goed wat er stond te gebeuren, ze vreesden zelfs dat de Romeinen achter hen aan zaten. Maar na de Heilige Geest kwam er zo’n vrijmoedigheid. Ze waren niet meer te stoppen!”

Geloof je dat dit een bijzondere tijd was, of dat hetzelfde ook nu in Nederland kan gebeuren?
“Ja, dat kan zeker ook nu! Ik denk dat het belangrijk is om gevoelig te zijn in het zien waar God nu mee bezig is. God beweegt op veel verschillende manieren door de tijd heen. Je hebt de reformatie gehad, waar veel focus lag op genade. Nu is er wereldwijd een krachtige beweging van de Heilige Geest, die overal opgepakt wordt. Voor mij is dat een signaal: God wil iets buitengewoons gaan doen. Hij wil gelovigen bekrachtigen. De voorwaarde is wel dat de kerk zich daarvoor klaarmaakt.”

Toch lijken veel kerken niet erg op de kerk in Handelingen, hoe keren we hiernaar terug?
“Je ziet in het Nieuwe Testament een blauwdruk van de gemeente; die bewoog in wonderen en tekenen. Dat was dagelijkse kost en dat zou zich eigenlijk moeten hebben voortgezet. Nergens in de Bijbel vind je aanleiding om het te stoppen. God beweegt zich altijd bovennatuurlijk. Denominaties had je toen ook nog helemaal niet. In no time waren er in Jeruzalem 100.000 gelovigen. In heel Israël en daarbuiten namen mensen Jezus aan als Redder en Verlosser. Dat ging altijd gepaard met wonderen en tekenen.”

“Onze conferentie komt ook voort uit een duidelijk verlangen: Heilige Geest, breekt opnieuw door, laat wonderen en tekenen opnieuw gebeuren, want dat hoort bij het geloven."

“Als je kijkt naar de recente opwekkingen, dan kwam dat voort uit de honger van vaak jonge mensen die de Bijbel onderzochten en zich afvroegen: waarom zien we niet hetzelfde gebeuren als in de eerste gemeente? Uit dat verlangen gingen ze biddend opstaan en uiting geven aan dat verlangen.”

“Onze conferentie komt ook voort uit een duidelijk verlangen: Heilige Geest, breekt opnieuw door, laat wonderen en tekenen opnieuw gebeuren, want dat hoort bij het geloven. Je ziet dat mensen soms angstig zijn als de Heilige Geest gaat bewegen, want ze weten niet waar het toe leidt. Dat was ook al zo in Jeruzalem, bij die enorme windvlaag. Mensen hebben vaak geen idee hoe het eruit ziet. Dan is het totaal nieuw en spectaculair.” 

Wat is er in de kerk nodig om het te gaan zien?
“Het is essentieel dat we weer gaan roepen naar God dat Hij zijn Geest uitstort zodat we vervuld en gedoopt zijn in Hem. Hier is geen systeem voor te bedenken. We kunnen dit niet marketing-achtig oppakken. Uiteindelijk zal de Heilige Geest ook weer orde in de chaos scheppen. Dat was al vanaf het begin. Toen was de aarde woest en ledig en de Geest zweefde over de wateren. Maar toen begon God te spreken en de Heilige Geest zette alles op z’n plek. God laat zich niet door ons plan en onze structuur op z’n plek zetten. Wat hoognodig is, is honger bij Gods volk. Honger naar de dingen van God.”

“Als opwekking plaatsvindt, dan is het belangrijk dat het niet bij de manifestatie blijft, maar dat dingen in lijn met God worden gebracht."

“Als opwekking plaatsvindt, dan is het belangrijk dat het niet bij de manifestatie blijft, maar dat dingen in lijn met God worden gebracht. Je hoeft dan niet bang te zijn voor wanorde of chaos, want er is genoeg wijsheid en leiderschap om alles in goede banen te leiden. Als je kijkt naar de opwekking in Argentinië in de jaren 90, zie je dat daar gemeenten waren die groeiden van veertig man naar duizend mensen. Er is een Engels gezegde, die luidt dat een opwekking ‘gepastord’ moet worden.”

“Als je een opwekking zelf organiseert, dan gaat het niet werken. Je moet gevoelig blijven voor de beweging van de Heilige Geest. In onze gemeente hebben we jonge leiders met een diep en intens verlangen dat Nederland in vuur en vlam staat.”

Wat kunnen we bij Come Holy Spirit verwachten?
“Er is krachtige prediking aanwezig. Martin Koornstra is een van de sprekers. Hij is toonaangevend in Nederland en beweegt krachtig in het werk van de Heilige Geest. Ook Richie Seltzer en Paul Martini zijn er, die wereldwijd reizen om mensen over Jezus te vertellen. Dan zijn er ook onze eigen pastors, Wenzel en Sharon Beukes, die erg hongerig zijn naar God en dan heb ik ook zelf het voorrecht te mogen spreken. Verder is er prachtige worship, tijd voor aanbidding en bediening, de doop in de Heilige Geest.”

Hoe is de Heilige Geest eigenlijk in uw leven gekomen?
“Toen ik tot bekering kwam, was ik zonder God of kerk opgevoed. Ik groeide op in een fijn gezin, maar God had niet echt een plaats. Toen ik 18 was, hoorde ik het evangelie voor het eerst en dat zette mijn leven op z’n kop. Ik heb God geraagd om mijn leven te gebruiken.”

“Ik ben toen ook naar R.W. Schambach geweest in Amerika. Hij had een grote gemeente in Philadelphia en een reizende tent bediening waar ik mee mocht werken. De Heilige Geest was zo krachtig, dat heeft mijn leven op z’n kop gezet. Ik heb dat meegenomen naar Nederland, waar die beweging minder sterk was. Maar als we er open voor staan, dan kan God overal bewegen. Het gaat erom dat we de Heilige Geest niet willen controleren, maar dat we meebewegen met Hem. Het is belangrijk dat als de trein voorbijkomt, dat je erop springt.”

Klik hier voor meer informatie over de conferentie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify