Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Arnold Huijgen: "Thierry Baudet vraagt terecht om aandacht voor kritiek op moderniteit"

"Genadeloos ontmaskert de Franse literator Michel Houellebecq de gedachte dat individuele autonomie ons geluk brengt," aldus prof. dr. Arnold Huijgen. Hij stelt dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet terecht aandacht vraagt voor diens kritiek op de moderniteit.

In zijn theologenblog in het Reformatorisch Dagblad verwijst de christelijke gereformeerde hoogleraar naar Houellebecqs laatste roman 'Serotonine'. Daarin wordt duidelijk dat tijd en geld voor de hoofdpersoon de twee belangrijkste mogelijkheidsvoorwaarden zijn voor het moderne geluk. Maar de moderniteit weet geen raad met zijn depressies. "De witte tabletjes voorzien het bestaan tijdelijk van een nieuwe betekenis. Je blijft leven, of althans, je sterft nog niet."

"Voor Houellebecq is de vraag of we in het Westen aan de ideologie van de vrije markt, aan de illusie van geluk door individuele vrijheid, kunnen ontkomen." Huijgen merkt op dat Baudet hierop wijst. Tegelijkertijd constateert de predikant dat de politicus zich in een spagaat bevindt. "Hij flirt af en toe met de christelijke traditie, maar zoekt de oplossing voor de problemen van het individualisme uiteindelijk toch elders: in de natiestaat, die moderne uitvinding ten dienste van de technische beheersing van het leven."

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.