Henk van Eckeveld

Dagelijks leven

29 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Onderwijsman onder de indruk van reis naar Guatemala: "God is daar écht realiteit"

“In de reformatorische gezindte vinden we het best lastig om over ons geloof te praten. Maar in Guatemala bespreken jongeren openlijk hoe je leeft zoals God het heeft bedoeld.” Eind vorig jaar ging Henk van Eckeveld met een groep leerlingen op reis naar Guatemala. Daar zag hij met eigen ogen hoe Woord en Daad probeert om in een duistere omgeving het Licht te laten schijnen.

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Zo creëren we samen hoop en nieuwe kansen. Woord en Daad verbindt.

Met zes jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud maakte Van Eckeveld eind vorig jaar een reis naar Guatemala. “Deze jongeren zijn momenteel aan het puberen. In die fase ben je vooral met jezelf bezig. Daarom vind ik het belangrijk dat ze een bredere blik krijgen op wat er in de wereld speelt. Het is heel gezond om uit je bubbel te komen en te ontdekken wat zich in de wereld om ons heen afspeelt.” De groep reisde naar het Midden-Amerikaanse land om contact te leggen met de lokale bevolking en onderwijsprojecten van Woord en Daad te bezoeken die het Van Lodenstein College uit Kesteren steunt.

In Guatemala is drugsgebruik en geweld helaas aan de orde van de dag. De drugsroute van Colombia naar Mexico loopt dwars door Guatemala. Op deze drugsroute zijn veel concurrerende drugsbendes actief, die niet terugschrikken voor moord. Op de begraafplaats van Guatemala-Stad blijkt dat het moordcijfer in de hoofdstad het hoogst is onder jongeren van 16 tot 25 jaar. Jongeren die in armoede leefden en verleid werden door het grote geld in de drugssmokkel, het horen bij een bende geeft hen status, maar ook een angstig leven en een vroege dood.

"Deze jongeren zijn momenteel aan het puberen. Daarom vind ik het belangrijk dat ze een bredere blik krijgen op wat er in de wereld speelt."

Wat maakte tijdens het bezoek de meeste indruk op u?
“We brachten een huisbezoek aan één van onze buddies, genaamd Irma. Met haar gezin woont ze in een ravijn. Iedere dag moet ze dat ravijn opklimmen om naar school te kunnen gaan. En dan hebben we het niet over een ‘gewone’ trap zoals we die in Nederland kennen. De trap bestaat uit losse kiezels, keien en vuilniszakken. Als het regent is het spekglad. Als Irma eenmaal boven is komt ze bij een begraafplaats uit. Een confronterende en onveilige omgeving! In de wijk vinden bijna dagelijks schietpartijen en ander drugsgeweld plaats. Zij is er inmiddels aan gewend geraakt, maar als je erover nadenkt is het natuurlijk verschrikkelijk als je kind in deze omstandigheden naar school moet gaan."

Waarom is naar school gaan juistin die omstandigheden zo belangrijk en wat kunnen we van haar situatie leren?
“Voor kinderen in deze moeilijke omstandigheden is het heel waardevol om medeleerlingen te ontmoeten. Op school ligt daar veel meer nadruk op karaktervorming. Als je hen over school en de rest van hun leven hoort praten, is dat echt indrukwekkend. Het zijn gewone pubers met dezelfde onzekerheden en toekomstdromen als onze leerlingen. Ze zijn écht niet zielig, maar hun levenssituatie is onvergelijkbaar met die van ons. Het valt mij ook op dat het leven in een gemeenschap daar een veel belangrijkere plaats inneemt. De kerk heeft daar veel meer de functie van een ontmoetingsplaats, zoals dat in Nederland in de jaren ’50 en ’60 nog het geval was.”

Het Young Ambassadorsprogramma is onderdeel van jullie inzet voor Guatemala. Wat houdt dit programma in?
“Alle derdejaarsleerlingen krijgen de gelegenheid om te solliciteren als Young Ambassador. Met geïnteresseerden praten we door over hun motivatie. Als hun ouders ermee akkoord gaan, worden de jongeren geselecteerd. In de school zijn ze aanvankelijk boegbeeld van onze actie. Zij organiseren sponsoracties om zoveel mogelijk geld in te zamelen. In vijf sessies worden ze voorbereid op de reis en op hun taak als ambassadeur van Woord en Daad. Zij krijgen voorlichting over de cultuur van het land, veiligheid en praktische zaken. Het uiteindelijke doel is dat zij horen en zien wat armoede echt is en op welke manier Woord en Daad de ongelijkheid in kansen bestrijdt. Na de reis wordt van de ambassadeurs verwacht dat zij hun ervaringen met minstens 150 mensen te delen, bijvoorbeeld op de jeugdvereniging van de kerk of tijdens familiebijeenkomsten. Zo helpen we Woord en Daad om hun werk onder de aandacht te brengen.”

"In de reformatorische gezindte vinden we het best lastig om over ons geloof te praten. Maar in Guatemala bespreken jongeren openlijk hoe je leeft zoals God het heeft bedoeld."

Wat heeft u op geestelijk gebied van de reis geleerd?
“God is daar echt realiteit. Dat geldt voor jongeren én ouderen. In de reformatorische gezindte vinden we het best lastig om over ons geloof te praten. Dat houden we liever voor onszelf. Tijdens de reis naar Guatemala heb ik geleerd hoe waardevol het is om daar met meer vrijmoedigheid en openheid mee om te gaan. Hoe bescherm je jezelf als kwetsbaar meisje in een onveilige omgeving en hoe leef je zoals God het heeft bedoeld? Daarover wordt uitgebreid doorgepraat.

Vaak wordt gesteld dat acties in landen als Guatemala een druppel op een gloeiende plaat zijn. Maar vergeet niet dat het effect voor die ene leerling 100% is. We denken in het Westen vaak groots en in aantallen, maar te weinig vanuit het individu. Zonder Woord en Daad had Irma bijvoorbeeld nooit van de Heere Jezus gehoord. Nu krijgt ze elke dag les uit de Bijbel. Zonder die sponsoring had ze die lessen niet kunnen volgen. En denk ook aan haar toekomst. Onderwijs en diploma’s openen deuren voor banen en salaris. Wat zou het mooi zijn als ze met haar gezin ooit op een betere plaats zou kunnen wonen…”

Kinderen in Guatemala en andere arme landen kunnen in het Educatie-programma van Woord en Daad naar school en bouwen zo aan een mooie toekomst. Wilt u meedoen?

Lees hier meer over het sponsorprogramma van Woord en Daad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify