Transgendervraagstuk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 mei 2019 door Geerten van Breugel

PKN wil transgenders inzegenen met speciale dienst, Gereformeerde Bond "heeft er grote moeite mee"

Omdat "mensen met hun volle wezen moeten worden opgenomen in de gemeenschap", komt de Protestantse Kerk in Nederland met materiaal waarbij transgenders hun nieuwe naam en identiteit in een speciale eredienst kunnen presenteren en zich laten inzegenen. Dat schrijft Trouw. "Mensen moeten met hun volle wezen worden opgenomen in de gemeenschap."

Vooralsnog waren er in de PKN al wel af en toe diensten waarin transgenders bevestigd werden, maar er bestond geen materiaal om de dienst vorm te geven. Ook zijn er in de nieuwe liturgie teksten opgenomen voor gebeden voor de transgenders en voor hun inzegening. De PKN is de eerste kerk in de wereld waarbij de liturgische vernieuwing plaatsvindt.

De aanpassing van de liturgie vond plaats, schrijft het dagblad, nadat er verschillende transgenders zich uitspraken voor een wijziging. De PKN stelde vervolgens de projectgroep ‘transgender en liturgie‘ in. Woordvoerder Hettema van deze projectgroep: "Als deze (transgender, red.)groep iets wil, kijken we gezamenlijk hoe ver we kunnen komen."

Voorzitter en dominee van de Gereformeerde Bond Mensink heeft moeite met de vernieuwing. Hij is bang dat er niet vanuit het geloof geredeneerd wordt, maar vanuit de wensen van de transgenders. Wel vindt hij het belangrijk om liefdevol met transgenders om te gaan. "Maar dat is wat anders dan hen zegenen, God heeft niet allerlei variëteiten gemaakt die we naast elkaar kunnen zetten."

Reacties

G
Het moet niet gekker worden. Inderdaad met liefde benaderen, maar wel bij de Bijbel blijven!
De vraag is of bij hen die genderdysforie ervaren, mogelijk sprake is van een geestelijke oorzaak. Denk aan mensen die menen dat zij Napoleon zijn. Of aan Stefoknee Wolscht die zijn vrouw en 7 kinderen verliet voor een ‘nieuw’ leven als 6-jarig meisje, of aan Vinny Ohh die denkt dat hij alien is en 100 (!) operaties heeft ondergaan om eruit te zien als alien. Of aan mensen die denken dat hun benen niet bij hen horen (lichaamsidentiteits-stoornis) en deze willen laten amputeren. Hier is sprake van een zelfidenticificatie in strijd met realiteit.
H
De Heer heeft de mens in twee soorten geschapen: man en vrouw. Mensen die denken in het verkeerde lichaam te zijn geboren hebben een geestelijk probleem. Daar dienen we ze mee te helpen. Dat doen we niet door ze in hun waan te bevestigen. Dat neemt niet weg dat er ook mensen zijn met een geboortedefect. Dat defect dient te worden behandeld. Maar dat doe je niet door op operatieve wijze te proberen het lichaam aan de waanideeën van deze mensen aan te passen, want deze operaties zijn nog nooit gelukt. Wel levenslange pijn, ellende en zelfmoord.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.