gevangenis

Nieuws

29 mei 2019 door Stichting Hulp Vervolgde Christenen

'Rechter veroordeelde onder druk en bedreigingen christelijk echtpaar onterecht tot doodstraf in Pakistan'

De Pakistaanse christin Asia Bibi is eindelijk vrijgesproken nadat ze was beschuldigd van het beledigen van het islamitische geloof. Haar verhaal is er maar één van de vele. Er zijn meer dan 180 zaken van Pakistaanse christenen die in de gevangenis zitten vanwege vermeende godslastering. In 2014 is er nog een vrouw ter dood veroordeeld, samen met haar man. Ze lijken er te zijn ingeluisd.

Begin 2013 verkocht Shagufta Kausar, moeder van vier kinderen, haar mobiele telefoon aan een telefoonwinkel. Enkele maanden later worden zij en haar verlamde man Shafqat Emmanuel opgepakt. Er zijn godslasterlijke teksten verstuurd vanaf Shagufta’s telefoonnummer.


Armoedig gezin in moeilijkheden
Shafqat is door een ongeluk verlamd geraakt en zit in een rolstoel. Sindsdien moet zijn echtgenote Shagufta voor het gezin zorgen. Zij verdient wat geld als schoonmaakster. Zowel Shafqat als Shagufta kunnen nauwelijks lezen of schrijven. Het gezin woont in de stad Gojra, waar in 2009 acht christenen werden gedood en duizenden huizen van christelijke gezinnen werden vernield. Er zou een christen pagina’s uit de Koran hebben verbrand.


Bekentenis na foltering
In juli 2013 arresteert de Pakistaanse politie het echtpaar Shagufta en Shafqat. Verschillende personen hebben sms’jes gekregen die beledigingen bevatten aan het adres van de profeet Mohammed. De simkaart met het telefoonnummer van de afzender zou op naam staan van Shagufta. De beschuldiging van godslastering maakt in Gojra een grote volkswoede los, ook al kan het politieonderzoek geen schuld aantonen. Onder druk van de woedende menigte foltert de politie de moeder en de verlamde vader en dwingt hen zo tot een bekentenis.


Bedreigingen aan rechter
Onmiddellijk komt de familie van Shagufta in actie. Via een advocaat vragen ze het echtpaar op borgtocht vrij te laten. De dreiging in Gojra is echter zo groot, dat de rechtbank dit verzoek moet afhandelen in de gevangenis. De advocaat vertelt: “Er meldden zich vier gewapende moulvies (islamitische geestelijken). De rechter werd onder enorme druk gezet. De islamitische geestelijken maakten duidelijk dat ze bereid waren om de rechter neer te schieten. De rechter greep niet in, maar bij de volgende zitting weigerde hij de zaak te behandelen.” Een nieuwe rechter wees het verzoek tot vrijlating op borgtocht af.


Veroordeling zonder bewijs
De nieuwe rechter behandelde in april 2014 ook de strafzaak van het echtpaar. De politie kon geen telefoon en simkaart overhandigen. De eigenaar van de telefoonwinkel getuigde dat hij de telefoon weer had verkocht en dat ze de simkaart vernietigd hadden. De rechter wist dat het echtpaar vrijwel ongeletterd is en dat er geen bewijs tegen hen is. Desondanks veroordeelde hij, vanwege de enorme druk en bedreigingen, het echtpaar tot de dood.


Wachten op beroep
De familie en advocaat van Shagufta en Shafqat wachten nu al vijf jaar op de behandeling van dit beroep. De rechters van het hooggerechtshof in Lahore vermijden of weigeren de zaak. Ook zij worden continu onder druk gezet door moulvies. Shagufta en Shafqat worden in verschillende gevangenissen gevangen gehouden. Bidt u ook voor hen?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify