Dagelijks leven

29 mei 2019 door Patrick Simons

Moeten kinderen boeten voor de zonden van hun ouders? NBG kiest voor andere vertaling Tien Geboden

Wanneer ouders zondigen, moeten hun kinderen daar dan voor boeten? Dat komt namelijk voor in de Tien Geboden die in Exodus 20 vers 5 door God worden gegeven.

Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft in ieder geval gezegd dat het, na kritiek uit verschillende hoeken, de vertaling van deze tekst nogmaals onder de loep gaat nemen. Men is bezig om de Nieuwe Bijbelvertaling, die in 2004 werd uitgebracht, te herzien, en daarbij wordt onder andere deze teskt nog eens goed bekeken. Projectleider Matthijs de Jong vertelt tegen Nederlands Dagblad: "Op het eerste gezicht staat er in vers 5 dat God (klein)kinderen straft voor het onrecht van hun (voor)ouders. De Hebreeuwse uitdrukking paqad wordt over het algemeen opgevat als “vergelden”. Dat was ook precies wat ‘bezoeken aan het nageslacht’ betekent, zoals je leest in bijvoorbeeld de Staten­vertaling en de NBG-vertaling uit 1951."

"We zijn nagegaan of er ook taalkundig ruimte is voor een andere vertaling’, aldus De Jong. Hij werkt met zeven vakgenoten sinds 2017 aan de herziening van de NBV. In aansluiting op recente internationale studies is aanpassing goed mogelijk, meent hij. ‘We stellen nu als vertaling voor: ‘ter verantwoording roepen’. Deze weergave laat de gedachtegang van Exodus 20 intact én komt tegemoet aan de ingebrachte kritiek."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify