Dorpssoep Leersum

Nieuws

28 mei 2019 door Geerten van Breugel

Hoe het samen eten van soep een heel dorp verbindt

Hoe kunnen wij als gemeente de verbinding zoeken met mensen uit het dorp? Dat was de vraag die de protestantse gemeente Leersum zich stelde. Het antwoord: ‘dorpssoep‘. Het dorp een heerlijke kom soep met broodjes aanbieden, waarna je het samen op eet.

De voorzitter van de kerkenraad vertelt: "We wilden ons laten zien in het dorp, als gemeente van Christus. De tijd dat de kerk een vanzelfsprekende factor was, is voorbij. Als kerk moet je veel meer je gezicht laten zien." Na een avond van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ontstond dankzij een betrokken bewoonster het idee om op Dankdag een open dorpsmaaltijd te organiseren en daarmee "ook uiting te geven aan wat die dag inhoudt: in dankbaarheid delen wat je kreeg."

Scriba Ina Wolff zegt dat hierna zelfs de stichting Samen aan de Soep werd opgericht. "Nu hebben wij als kerk een stapje terug gedaan: Wij zijn een van de soepplekken. Ieder jaar tijdens de kerstmarkt kunnen bezoekers bij ons soep eten en de kerk inlopen, waar diverse koren optreden. Van dorpsgenoten horen we dat ze nog nooit in deze veertiende-eeuwse kerk waren geweest, dus die opzet is gelukt."

Er is inmiddels zelfs een ‘Dorpssoeplepel‘, zodat er telkens een verschillende club de Dorpssoep organiseert. Ook worden lokale netwerken ingezet om ondernemers bij de soep te betrekken, de plaatselijke slager en groenteboer helpen bijvoorbeeld met de ingrediënten. Zwanink: "Onze hoop is dat de soep zich als een olievlek over Nederland verspreidt. Heel Nederland samen aan de soep!"

beeld Kerk in Actie

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify