pijn

God

29 mei 2019 door Albert van der Heide

Tegen deze pijn helpen pijnstillers niet

Kent u het verhaal van de man die er zo'n last van had dat alles hem zeer deed? Uiteindelijk kreeg hij er zoveel hinder van dat hij toch maar naar de dokter ging. Op verzoek van de dokter wees hij aan waar hij pijn had. Hij wees zijn arm aan, zijn buik, zijn gezicht, zijn benen. Overal waar ik op druk doet het pijn. Nou, zei de dokter, dat klopt wat u heeft een ontstoken vinger.

Het bovenstaande is een oud grapje, maar serieus... pijn is een lastig ding. Het maakt dat je niet lekker in je vel zit. Je wordt prikkelbaar en reageert kortaf. Als je pijn hebt in je lichaam, dan neem je daarom ook vaak een pijnstiller. Je past je gedrag, bewegingen en inspanningen direct aan om zoveel weinig mogelijk pijn te ervaren.

Maar wat als je pijn hebt in je ziel? Net als in je lichaam kan er ook in je ziel iets kapot zijn en pijn doen. Net als bij pijn in je lichaam ga je dan ook vanuit die pijn reageren. Je wordt prikkelbaar en kortaf en als mensen de zere plek aanraken schiet je helemaal uit je slof. Je past je leven langzaam maar zeker aan om zo weinig mogelijk van die pijn te ervaren.

Tegen deze pijn helpen pijnstillers niet. Pijnstillers voor pijn in je ziel zijn gewoontes en gedragingen die de pijn dragelijk maken.

Pijnstillers
Tegen deze pijn helpen pijnstillers niet. Pijnstillers voor pijn in je ziel zijn gewoontes en gedragingen die de pijn dragelijk maken. Het onderdrukt de pijn en maakt het hanteerbaar, maar het haalt de bron van de pijn niet weg. Het zijn deze pijnstillers die soms bij langdurig gebruik weer uitgroeien tot verslaving. Dingen kopen, roddelen, veel eten, alcohol, jaloezie, onreinheid, porno, het zijn allemaal pijnstillers.

De enige oplossing voor iedere pijn is dat de wonden moeten genezen. De bron van pijn moet weg. Dat is wat ervoor kan zorgen dat je weer gezond wordt en gezond gaat reageren op je omgeving.

Gezondheid
In Jezus zien we die gezondheid. In Zijn leven had zonde, bitterheid, misbruik, wrok, haat, onvergevingsgezindheid geen ruimte gekregen om pijn te veroorzaken. Werd Hij daar dan niet mee lastig gevallen? Oh ja, Hij is ons in alles gelijk geworden, het had alleen niet hetzelfde effect. Hij koos ervoor om vrij te blijven van de bijwerkingen.

Wat voor mij Jezus zo bijzonder maakt, is dat Hij ervoor koos om onze pijn te dragen, ja sterker nog om onze pijn te worden.

Wat voor mij Jezus zo bijzonder maakt, is dat Hij ervoor koos om onze pijn te dragen, ja sterker nog om onze pijn te worden. Daar zit een geheim in wat genezingskracht bevat voor onze pijnen. Jezus heeft onze pijn gedragen, Hij is onze pijn geworden, zodat wij vrij zouden kunnen zijn.

Beledigt
Is er iemand die jou beledigt? Kijk naar Jezus, hoe hij te schande werd gemaakt en zie hoe Jezus degene die jou beledigt, liefheeft. Is er iemand die jou heeft bespot, bestolen, bezeerd, geslagen, vernederd, afgewezen? Kijk naar Jezus, Hij is jouw rechtvaardigheid. Hij hing daar voor de zonde van de wereld. Hij droeg de zonde van jouw tegenstander. Hij vergaf en Hij wil vergeven. En alleen daarom kan jij dat ook. Vergeving is niet goedkoop, het is het allerkostbaarste wat er is. God zelf moest ervoor lijden en sterven. Maar vergeving is het medicijn tegen elke zielenpijn.

Vader, U kent de nood in mijn leven, de pijn in mijn hart, mijn ziel en in mijn lichaam. U weet mijn worsteling. Ik leg het op dit moment weer in Uw handen. Heilige Geest vul de plaatsen waar het pijn doet, U bent de Trooster. Ik vraag dit in Jezus' naam. Amen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify