Levensverhaal

07 juni 2019 door Woord en Daad

Marieke (18) ontmoette in Colombia haar sponsorkind

"Het leek me altijd een goed initiatief om vanaf mijn 18e een goed doel te steunen", vertelt Marieke, student aan het Hoornbeeck College in Gouda. "Bij ons thuis steunden we al een sponsorkind. Mij leek het daarom mooi om zélf iemand te sponsoren."

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

Inmiddels is Marieke 18 jaar en sponsor van de 15-jarige Julián David uit Colombia. Kortgeleden reisde ze met Woord en Daad naar dit Zuid-Amerikaanse land, waar ze de mogelijkheid kreeg om Julián David te ontmoeten. Daar zag ze met eigen ogen wat haar steun voor hem betekent. "Ik merkte dat hij het zo bijzonder vindt dat iemand hem steunt. En hoe meer je van je sponsorkind weet, hoe meer je erbij stil staat dat hij of zij deze steun ook echt nodig heeft."

Naar school lopen? Een groot risico
Over zijn thuissituatie liet Julián David niet veel los, omdat dat erg gevoelig lag. Zijn moeder is buiten beeld, meer wilde hij er niet over kwijt. Marieke: "Hij vertelde mij dat hij bij zijn oma en vader woont. De wijk waar hij woont is erg gevaarlijk, daarom brengt hij de meeste tijd thuis door. Naar school lopen is al een groot risico. Vrienden ziet hij alleen op school, want buiten school is het niet mogelijk om af te spreken."

Ook zijn broers en zus ziet hij nauwelijks. "Ik vind het erg verdrietig dat hij geen warme familie heeft om thuis te komen, want dat gun ik hem heel erg!’ zegt Marieke. ‘Hij vertelde gelukkig dat het in zijn leven de laatste twee jaar wat beter gaat, ook dankzij het sponsorprogramma. Ik vond het zo gaaf om te horen dat sponsoring een verschil maakt in zijn leven!"

Een sterke band
Marieke heeft nog een belangrijke tip voor degenen die een kind willen sponsoren. ‘Bedenk goed wie je wilt gaan sponsoren. Als het sponsorkind bij jou past, kan dat de band erg sterk maken! En een sterke band is belangrijk voor het sponsorkind. Jij bent voor hen niet zomaar een sponsor,’ legt Marieke uit.

Marieke zag door haar ontmoeting met Julián David dat sponsoring echt verschil maakt in de levens van sponsorkinderen. ‘Ze hebben een betere kans in hun leven om iets moois en goeds op te bouwen. Zonder sponsoring zal de armoede weer toenemen, en dat gun je toch niemand! Daarnaast hebben wij het zo goed en zij moeten elke dag weer proberen te overleven. Door sponsoring krijgen deze kinderen een kans op een betere toekomst. Dat is je geld wel waard, toch?’

Sponsor ook een kind en steun Woord en Daad

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!