Nieuws

28 mei 2019 door Geerten van Breugel

Terugluisteren: Hans van Vuuren bij Radio 1 over christelijke muziek in de jaren zestig tot nu

"Een wereld in muziek waar de seculiere wereld geen weet van heeft." Zo noemt Groot Nieuws-dj Hans van Vuuren christelijke populaire muziek bij Met het oog op morgen op Radio 1

"Het is muziek die geboren is in de kerk", zegt Van Vuuren. "Maar die ook door de rest van de week gebruikt wordt en niet beperkt wordt tot de zondag. Een tendens van de laatste dertig jaar. In de jaren zestig willen we als gelovigen, al mag het niet van de kerk, ook muziek die 'poppy' klinkt. In de jaren 80 en 90 vonden de gelovigen dat ze ook de rest van de week moeten kunnen zingen wat er op zondag gezongen wordt."

Al wordt deze muziek van Hillson Young and Free niet heel kerkbreed gedragen, zegt de dj. "Maar er zijn zeker kerken in Nederland te vinden waar dit soort muziek gemaakt wordt. Ook in de hiphop zijn er artiesten die hun liefde voor muziek combineren met hun geloof. En dit ook gebruiken om daarin te verwerken hoe ze naar het leven kijken."

In de jaren ontwikkelde zich ook rock tot een christelijk genre, zegt Van Vuuren. "En, zo vonden artiesten, betekent dit dat we de rest van de week niet ook van andere muziekstijlen kunnen houden?"

Wordt deze muziek dan alleen door kerkgangers beluisterd? "Dat lijkt me niet", vindt de Groot Nieuws-dj. "Er zijn ook artiesten die op 1 staan in de Amerikaanse lijsten. En dat is niet alleen kerkgaand volk. Artiesten als NF doen mee in het hele hiphop-segment."

Beluister hier het hele fragment

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify