diederik van dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 mei 2019 door Patrick Simons

Toch tweede senator SGP dankzij Forum voor Democratie: "Voelt als extra aansporing"

Afgelopen maandag werden de stemmen door de leden van de Provinciale Staten uitgebracht voor de Eerste Kamer. Dat leverde bijzonder nieuws op voor de christelijke partijen. Zoals verwacht krijgt ChristenUnie er een zetel bij en gaan ze van drie naar vier zetels. SGP behoudt, tegen de verwachting in, twee zetels.

Het leek er namelijk op dat SGP haar tweede zetel in het Senaat zou kunnen verliezen. Ook binnen de partij zelf werd daar ernstig rekening mee gehouden. Er was namelijk maar één optie waardoor SGP de tweede zetel zou kunnen behouden en in dat geval zouden Statenleden van andere partijen op SGP moeten stemmen. Dit gebeurt meestal niet. SGP deed nog wel een poging om Statenleden van Partij voor Zeeland over te halen op SGP te stemmen, maar maakte vorige week al bekend dat dit niet ging lukken.

Uit de uitslagen van de stemmingen die maandag plaatsvonden blijkt nu echter dat in Zuid-Holland één van de statenleden van Forum voor Democratie op SGP heeft gestemd. Dat werd door de Zuid-Hollandse voorman van de partij bevestigd. Hij gaf daarbij aan dat ze liever hebben dat die zetel naar SGP gaat dan naar een linke partij. Ook Peter Schalk, fractievoorzitter voor SGP in de Eerste Kamer, reageerde. Hij vertelt tegen Reformatorisch Dagblad dat Forum voor Democratie de tweede restzetel verloor omdat coalitiepartijen elkaar hielpen. Vervolgens heeft de partij goed gekeken hoe ze dit moest oplossen en dit bleek de beste optie.

Volgens Schalk is het ontzettend belangrijk dat hij nu niet alleen in de Eerste Kamer zit. "Dat is een verschil van dag en nacht. Het allerbelangrijkste is dat je een sparring partnerhebt. Dat je even met elkaar kunt overleggen. Je helpt elkaar." Hij wordt nu in de Eerste Kamer bijgestaan door Diederik van Dijk die daar uiteraard ook erg blij mee is. 

Reacties

H
Het leek er namelijk op dat SGP haar tweede zetel in het Senaat zou kunnen behouden > moet zijn: Het leek er namelijk op dat SGP haar tweede zetel in het Senaat zou verliezen.Verder goed artikel hoor!
W
Opgelucht en dankbaar na spanning voor de tweede zetel in het Senaat

voor de S.G.P.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.