Opvoeding

Dagelijks leven

29 mei 2019 door Arie Rijneveld

Opvoeders in christelijk Nederland, wakker worden!

Lodewijk Asscher (PvdA) stelt de bekostiging van bijzonder onderwijs opnieuw ter discussie. Daarom zal daar nog voor de zomer over gedebatteerd worden. Links-seculiere partijen steunen deze oproep. Bijzonder onderwijs is blijkbaar een groot gevaar. De tegenstanders baseren zich maar al te graag op frames als ‘indoctrinatie’ en ‘het voorstaan van volstrekt neutraal onderwijs’.

We zouden zomaar kunnen vergeten dat maar liefst 70% van de leerlingen bijzonder onderwijs volgt en dat de resultaten van bijvoorbeeld christelijke scholen erg goed zijn. Er zijn plenty argumenten om het bijzonder onderwijs in stand te houden. SGP-jongeren zal áltijd opkomen voor christelijk onderwijs, dat staat niet ter discussie. Het is echter wel de moeite waard om de mogelijke gevolgen te doordenken. De afschaffing of aanpassing van artikel 23 van de Grondwet zal namelijk een enorme schok veroorzaken. Niet in de laatste plaats in ‘reformatorisch’ Nederland. Zijn wij daar klaar voor?

Stel dat de particuliere bekostiging zo’n 8.000 euro per kind zou kosten. Een gemiddeld christelijk gezin zou dan al snel meer dan 20.000 euro per jaar kwijt zijn.

Stel dat de particuliere bekostiging zo’n 8.000 euro per kind zou kosten. Een gemiddeld christelijk gezin zou dan al snel meer dan 20.000 euro per jaar kwijt zijn. Dat houd je een poosje vol, maar is op lange termijn niet op te brengen. Reformatorische scholen in Amerika en Canada worden misschien als voorbeeld gezien, maar daar is grote financiële nood. In onze kerken wordt daar meermaals geld voor opgehaald. En dus zou het in de toekomst kunnen gebeuren dat onze kinderen op openbare scholen terechtkomen. De schade kan enorm zijn als wij onze voorbereiding en huisgodsdienst onvoldoende serieus nemen en blijven hangen in de culturele luiheid van ‘onze eigen scholen’.

Christelijke opvoeders besteden veel uit aan de school. Wellicht in de gedachte dat zij het beter kunnen. Daardoor dragen ze zelf te weinig bij aan het vervullen van de doopbelofte. Er zijn kinderen die op school pas leren hoe Bijbel te lezen. De docent in de klas moet leerlingen seksuele voorlichting geven op grond van de Bijbel. Ouders geven hun kinderen een smartphone, maar weten soms niet half wat hun kinderen er allemaal mee kunnen. En de school moet ze maar mediawijsheid leren. Of samen met de leerlingen kijken hoe om te gaan met social media. Maar dan is een groot kwaad al geschied.

Misschien werkt zo’n afschaffing van artikel 23 wel als een wake-up call. Dan moeten we onze huisgodsdienst wel serieus nemen. Om ze uw kinderen in te scherpen, en daarvan te spreken, als gij in uw huis zit, en als gij op de weg gaat, en als gij nederligt, en als gij opstaat (Deuteronomium 6). Om ze in eenvoudigheid te leren ontwikkelen in een samenleving die haaks staat op de christelijke uitgangspunten.

Arie Rijneveld is voorzitter SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify