Dagelijks leven

05 juni 2019 door Patrick Goede

NET Foundation leidt predikanten op in Kenia en helpt kerken: "We hielden eerst samenkomsten onder een boom"

Eric Ngala Mutumbi is een bevlogen predikant die andere predikanten in Kenia opleidt. Hij doet dit werk via NET Foundation, een prachtige organisatie die hem ook opgeleid heeft in het opleiden. Hij doet het werk met erg veel vreugde en plezier. Tijdens ons Skype-gesprek spat het enthousiasme en de passie voor zijn leerlingen van het scherm af. NET Foundation zet zich in voor het toerusten van voorgangers omdat er in Kenia op dit gebied nog een wereld te winnen is.

De missie van NET Foundation is het toerusten van voorgangers voor het werk in Gods Koninkrijk. Zodat zij met praktische Bijbelse kennis, inzichten en vaardigheden in staat zijn om met 'hoofd, hart en handen' hun werk te verrichten.

Eric wat voor werk doe je precies voor NET Foundation?
"Ik onderwijs leraren, op het gebied van ethiek en dergelijke. Ik kom er net vandaan. Ik benadrukte tijdens deze les de roep om voorganger te worden. Je moet echt een roeping hebben ontvangen van God. We geven verschillende interactieve methoden van lesgeven. NET Foundation geeft online én face-2-face-cursussen. Zo kan ik ook bijhouden wat de voorgangers doen en wat er nog beter kan. Ook vanuit Nederland kijkt er iemand mee met hun proces en wat ze doen. We bellen met de pastors over hoe ze preken goed kunnen voorbereiden."

Hoe ben je er zelf bij betrokken geraakt?
"In juni 2017 werd ik uitgenodigd in Pretoria bij een conferentie en tijdens die conferentie hebben we erover gesproken om hier pastors toe te gaan rusten. Monique van der Werf van NET Foundation vertelde mij wat NET Foundation doet. We hadden dezelfde visie om pastors toe te rusten. Zij bracht mij in contact met directeur Raymond Warnaar van NET Foundation en hij kwam naar Kenia. Raymond trainde zelf pastors en zag ook de potentie van de plek hier. Veel mensen hier zijn voorganger en spreken in hun gemeente maar hebben geen training ondergaan. NET Foundation helpt hen zodat ze het evangelie beter kunnen verkondigen."  

"Ze komen echt voor van alles naar de predikant toe"

Waar lopen de mensen die jij traint tegenaan?
"Er zijn veel uitdagingen voor de mensen die ik train. Je wordt geroepen als voorganger maar dat betekent dat je er geen salaris voor krijgt hier in Kenia. Je moet er dus iets naast doen om de kost mee te verdienen. De meeste leiders in de kerk zijn boeren. Ze zijn afhankelijk van hun oogst en er is net weer een oogst mislukt helaas." 

"Een andere uitdaging is dat je heel simpele preken moet kunnen geven. De meeste mensen die naar de kerk komen hebben geen hoge opleiding. Je moet je onderwerp daarom goed kennen zodat een jong kind het ook kan begrijpen. Mensen uit de kerk komen ook met allerlei vragen naar je toe. Bijvoorbeeld als er iemand ziek is of als er schulden zijn, of als een kind in de gemeente het niet goed doet op school. Ze komen echt voor van alles naar de predikant toe. Er ligt daarom veel druk op de voorganger."

"Paulus maakte in zijn leven tenten om zijn eigen onderhoud te kunnen bekostigen. Dat zeg ik dan ook tegen mijn leerlingen: 'Je moet een tentenmaker zijn naast je roeping als pastor.' Ik probeer mijn leerlingen naast de geestelijke training daarom ook te leren om goede boeren te zijn. Voornamelijk in het houden van kippen. Die informatie geven zij op hun beurt door aan de gemeenschap die ze dienen."  

"Is je familie net zo gepassioneerd bezig als jij?
Ik heb vier kinderen die inmiddels allemaal al volwassen zijn. Mijn zoon helpt de Albino's in Tanzania. Zij worden ernstig bedreigd. Er zijn daar namelijk stammen die denken dat het eten van Albinomensen geneeskrachtig werkt. Mijn zoon brengt Bijbels en kleding naar Albino's om aan hen het Evangelie te verkondigen. Mijn vrouw geeft les aan kleine kinderen. Zij geeft ook onderwijs aan de moeders van deze kinderen zodat zij ook les kunnen geven. In die zin lijkt dat dus weer op het werk dat ik doe!"

Hoe ziet je eigen kerk eruit?
"We zijn met ongeveer honderd mensen: 40 volwassenen en 60 kinderen. De kerk is gebouwd met hulp uit Nederland. We hielden eerst samenkomsten onder een boom. Toen is er een team uit Nederland gekomen. Zij hebben binnen drie dagen dit verblijf gerealiseerd. Nu kunnen we eindelijk in een mooi onderkomen onze erediensten houden." 

"Ik zie een rooskleurige toekomst voor Kenia waneer pastors goed worden opgeleid"

Wat is er specifiek aan de situatie van Kenia, wat hebben de mensen nodig?
"Ze willen geestelijke verzorging en onderwijs om hun geloof te kunnen verdedigen tegen valse profeten waar je er hier veel van hebt. Er zijn namelijk veel sektes die geld willen verdienen. Deze sektes manipuleren het Evangelie zodat ze geld kunnen krijgen. Ze zeggen bijvoorbeeld: 'Als je mij geen geld geeft bid ik niet voor je en zul je dood gaan.'"

"Mensen willen daarnaast graag dat de kerk de overheid beïnvloedt. Dat de kerk een positie inneemt bij politieke kwesties als het homohuwelijk. Dat de kerk vrede brengt als er oorlog is en de honger oplost wanneer er hongersnood is. Maar dat kan alleen door Gods werk in mensen. Waar het kan probeer ik dit te doen maar wij hebben ook onze financiële beperkingen. Ik adviseer mensen en weet wat er mogelijk is binnen de wet. Daar leid ik anderen in."

Hoe zie je de toekomst van de kerk in Kenia voor je?
"Ik zie een rooskleurige toekomst wanneer de leiders in dit land goed worden opgeleid. Ik zie een sterke kerk die gebouwd is op de Rots, de Bijbel. Eentje die niet gebasseerd is op stam of klasse. Maar op training, training, training. Herhaling is de moeder van het leren. Bid alsjeblieft voor ons." 

Lees hier meer over het werk van NET Foundation!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify