pastoraat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 mei 2019 door Eleos

Nathan doet als psycholoog biddend zijn werk: "Geloof is verweven met psychisch lijden en herstel"

Nathan van der Velde is sinds 2014 als psycholoog en onderzoeker aan Eleos verbonden. Hij realiseerde zich al tijdens zijn studie en stages dat psychologische behandeling geen pastoraat is. Toch kon hij het herstel in relaties, de verlichting na vermindering van depressie of angsten en de verdieping in innerlijk leven ook niet los zien van het werk van Gods Geest op aarde.

Eleos is specialist in de christelijke geestelijke gezondheidszorg. We zoeken voortdurend collega’s die hun christelijke identiteit een plek willen geven in hun werk als behandelaar of begeleider.

"Maar hoe dit dan werkte, dat gaf mij veel vragen.” Daarom ging hij zich verdiepen in het grensgebied van geloven en psyche. "Het Eleos-behandelcentrum in Bosch en Duin zocht een psycholoog om mee te helpen met een onderzoek onder cliënten naar het thema ”depressie, suïcidaliteit en geloof”, in combinatie met een baan als hulpverlener in het behandelteam. Dat was precies wat ik zocht.”

Nathan ontdekte dat er bij Eleos veel aandacht is voor de vraag hoe je geloof een plek op de werkvloer én in de behandeling moet geven. Hij vindt het een verrijking dat hij er in een open sfeer met collega’s over alles, ook over geloofszaken, kan spreken.
"We bidden voor elkaar en voor het werk.” Datzelfde geldt voor zijn contacten met cliënten: ook daarin komen religieuze thema’s zoals de relatie met God en de naaste veelvuldig aan de orde. "Gelukkig”, aldus Nathan, "geloof en levensbeschouwing verdienen veel aandacht, juist omdat ze zo verweven zijn met psychisch lijden en herstel.”

Goede professionals
Nathan sluit in zijn gesprekken aan bij de overtuigingen en (kerkelijke) achtergronden van zijn cliënten. "Ik vind het mooi dat je met mensen van verschillende kerken te maken hebt en toch herkenning vindt. Er is ruimte om in herstelprocessen het werk van de Heere te benoemen. Dat overstijgt kerkmuren, ook binnen de christelijke ggz.”

Inmiddels volgt Nathan -met steun van Eleos- de opleiding tot gz-psycholoog en komt hij er steeds meer achter dat juist christenen goede professionals in de ggz kunnen zijn. "Hun levensvisie krijgt er op een natuurlijke manier handen en voeten. Dat motiveert mij enorm.”

Lees hier meer over het werk van Eleos!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.