Ivan Wolffers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Vijf inspirerende uitspraken van arts en schrijver Ivan Wolffers

Van zijn 70 familieleden van zijn vader zijn er in de Tweede Wereldoorlog 67 vergast. Onder de drie overlevenden bevinden zich zijn vader en zijn opa. Zijn boek Overleven slaat niet alleen op zijn eigen lot, maar ook op dat van de mensheid. De Volkskrant sprak met arts en schrijver Ivan Wolffers. We zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

  • Over de zin van het leven: "De biologische essentie is overleven en reproduceren. We vertellen aan onszelf het verhaal van ons eigen ­leven. We zijn voortdurend bezig het verhaal kloppend te krijgen. Dat hebben we nodig om de chaos te bedwingen die het bestaan in wezen is. Religies spelen daar ook op in, ze voorzien in die behoefte door met hun verhalen orde te scheppen in de chaos."
  • Over zijn ziekte (Wolffers kreeg in 2002 kanker, red.): "Als je ziek wordt, leer je beter zien wat de essentie van het leven is. Je beseft wat je over het hoofd zag toen je nog gezond was. Zelf kwam ik bijvoorbeeld achter de schoonheid van de natuur. Die had ik nauwelijks tot me laten doordringen, ook al liep ik dagelijks hard door de bossen."
  • "Wanneer mensen met hun eindigheid worden geconfronteerd, gaan ze vaak hun verleden herzien door alle eindjes netjes aan elkaar te knopen. Maar ik wilde geen Jip en Janneke-verhaaltje. Zo eenvoudig is het leven niet."
  • "Door de lange duur van mijn ziekte ben ik weer gaan leven als de meeste mensen, namelijk alsof er geen einde aan komt. Waarom zou ik niet wereldkampioen prostaatkanker kunnen worden? Laat ik maar van het gunstigste scenario uitgaan."
  • "Besef maar eens hoezeer we als mensen gezegend zijn. Dat de evolutie met die basale principes van ­leven en overleven ons zo ver heeft gebracht; dat we nu zo oud kunnen worden, ook al ben je ziek. Dat is echt een gezegend verhaal, het had zo anders kunnen lopen."
Lees het volledige interview in de Volkskrant

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.