Lilianne Ploumen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 mei 2019 door Jeffrey Schipper

PvdA-Kamerlid pleit voor terugkeer anticonceptiepil in basispakket en deelt sneer uit aan SGP-vrouwen

Als het aan PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen ligt, komt de anticonceptiepil zo snel mogelijk terug in het basispakket, zegt ze in gesprek met VICE. Ze rekent op een Kamermeerderheid. "Alleen de SGP valt sowieso af, die vinden het maar niks, vrouwen die seks hebben."

Ploumens sneer in de richting van de SGP bleef niet onopgemerkt. "Waarde mevrouw Ploumen, wat zonde dat u zichzelf en uw partij PvdA zo verlaagt door zo over vrouwen van de SGP te spreken," laat columnist Cor Verkade weten. "Wat wilt u ermee bereiken? Geeft kwetsen u een kik? Wilt u een stoer imago hebben. Excuses en schaamte passen u."

"Wat een akelige sneer richting de SGP," voegt auteur John Lapré toe. "Je mag van alles vinden van die partij, maar dit gaat te ver, is onnodig en helpt niet draagvlak te creëren." "Liefde is... ‘Betaalde je echtgenoot mee aan de pil?’ Geef mij maar het liefdeselixer van 1 Korinthe 13," reageert SGP-senator Diederik van Dijk gevat.

In 1960 kwam de pil voor het eerst in Nederland op de markt, en in 1972 zat-ie voor het eerst in het basispakket. Tot 2004 werd de pil, ongeacht leeftijd, voor iedereen vergoed. Totdat oud-minister van Financiën en VWS Hans Hoogervorst (VVD) besloot om de pil uit het basispakket te halen. Ploumen pleit er nu voor dat de pil weer terugkomt in het basispakket, zodat niemand meer zelf voor de kosten hoeft op te draaien.

Lees ook: Ruim 21.000 Nederlanders zijn tegen de abortuspil bij de huisarts.

Reacties

H
Ploumen bedrijft vooral polarisatiepolitiek. Ze schoffeert, verdraait woorden en lijkt geen idee te hebben van de waarden en motieven van andersdenkenden. Doet ze dat nou bewust of zou ze gewoon niet kunnen luisteren?
J
Mw. Ploumen wil vrijheid voor iedereen, behalve voor mensen die geloven en aan een bepaalde moraal en ethiek willen vasthouden.
A
Inderdaad, dit is de essentie van socialistische ideologie: iedereen beledigen en de maat nemen, die het daar niet eens is.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.