Bert Loonstra

God

27 mei 2019 door Jeffrey Schipper

Bert Loonstra: "Ik voel me kerkelijk wel een beetje op een zijspoor gezet"

"Ik voel me kerkelijk wel een beetje op een zijspoor gezet. Ik kan dat ook iets positiever verwoorden als een positie die men mij geeft om vanaf de zijlijn kritisch te toetsen," zegt dr. Bert Loonstra in gesprek met het magazine OnderWeg.

De christelijke gereformeerde predikant steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. In 2005 gaf hij in het boek Hij heeft een vriend ruimte aan homoseksuele relaties in de kerk. Dat laatste boek moest Loonstra onder druk uit de handel nemen. De laatste jaren durfde hij tegen de stroom in te gaan als het gaat om de discussie omtrent wel of geen vrouw in het ambt. Onlangs maakte CIP.nl hierover deze videoserie met de CGK-predikant.

Loonstra: "Ik heb later ontdekt dat ik door de gang van zaken rond Hij heeft een vriend een soort knock-outervaring heb gehad. Ik heb twee jaar lang in een wat verdoofde toestand geleefd. Ik voelde ook de pijn niet. Pas na twee jaar begreep ik op emotioneel niveau wat me was overkomen. Nog een jaar later ben ik mijn weblog begonnen. Dat heeft me erg geholpen. Het is voor mij een platform waar ik gewoon eerlijk kan schrijven hoe ik zaken beoordeel."

De predikant vertelt waarom hij het belangrijk vindt om hete hangijzers in de kerk niet onbenoemd te laten. "Ik schreef over homoseksualiteit vanuit mijn eigen verlegenheid. Hoe zou ik een homoseksueel begeleiden? En als het gaat om de vrouw in het ambt zou ik zelf nog wel kunnen leven met de koers van de CGK, maar ik merk in mijn eigen gemeente dat vrouwen en mannen dat als onverteerbaar ervaren, als een last die op hen wordt gelegd. Dan is het zaak om de Bijbel hierop goed te onderzoeken.

Het is belangrijk dat we de inhoudelijke discussie voeren. Als we blijven zeggen dat het kerkverband die discussie niet kan dragen, leggen we het gesprek stil. (...) Als beide partijen echt geloven dat ook de andere partij de Schrift wil laten gelden, kun je elkaar ruimte geven. De eenheid in het ontzag voor God en de Schrift is belangrijker dan de eenheid in conclusies die we daaruit trekken."

Lees het volledige interview in OnderWeg

Reacties

P
Hoewel ik mij ook niet verenigen met homo en vrouwen in het ambt moet hem niet persoonlijk veroordelen en dan kan je wel zeggen dat doe ik niet maar in je hart heb je hem al veroordeeld en dat betekent dat op de stoel van God wil zitten maar daar glij je en val je als een baksteen door de overige zonden die je meedraagt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify