collecte

Dagelijks leven

28 mei 2019 door Onderweg Online

Digitaal collecteren verovert steeds meer kerken

Steeds meer kerken maken gebruik van de mogelijkheid om digitaal te collecteren. Daarbij kunnen kerkgangers eenvoudig via een applicatie geld in de collectezak 'storten'. Onderweg Online meldt zelfs dat alleen al in de afgelopen weken zo'n zeven gemeente gesloten om digitaal collecteren in te voeren.

Verandert het digitaal collecteren de praktijk van het geven? Waarschijnlijk wel. In Hattem blijft de collectezak inmiddels vrijwel leeg. De GKv Groningen-Oost benadrukt echter dat naast de digitale collecte uiteraard ook contant geld welkom blijft en dat ook nog steeds collectebonnen kunnen worden besteld.

Digitaal collecteren vraagt ook mentaal een omschakeling. Een van de gebruikers zegt daarover: ‘We zijn grootgebracht met de gedachte om tijdens de dienst de smartphone thuis te laten. Nu moeten we hem juist gebruiken. Je ziet echt veel meer telefoons in de kerk.’

Het gebruik van een app past in de ontwikkeling dat mensen steeds minder gebruikmaken van contant geld. Ronald Veldkamp, voorzitter van de diaconie in Hattem: ‘We zagen de collecteopbrengsten steeds meer teruglopen.’ De ervaring is dat er met digitaal collecteren weer meer geld binnenkomt. Vooral bij jongeren.

Reacties

E
Het is toch wat... alleen al in de afgelopen weken zo'n zeven gemeente gesloten om digitaal collecteren in te voeren.

Neem aan dat het hier een schrijffout betreft ;-)

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify