kazachstan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

27 mei 2019 door Patrick Simons

"Meer dan duizend mensen aanvaardden Christus en in één zomer doopten we zo'n honderd mensen"

Makset Dzjaberbergenov was tot zijn twintigste een fanatiek en trots moslim in Oezbekistan. Toen hoorde hij echter het Evangelie van Christus en werd hij diep geraakt. Inmiddels is hij en werd hij diverse malen opgepakt en vervolgd in zowel Oezbekistan als Kazachstan. Dat laatste land, zijn thuisland, ontvluchtte hij. Reformatorisch Dagblad sprak met hem.

"De vervolging kwam allereerst van de kant van mijn vader, een voormalige KGB-officier. Meestal is dat soort mensen niet erg positief over het geloof. Toch hebben mijn beide ouders Christus geaccepteerd. En later mijn vrouw ook. Meer dan duizend mensen aanvaardden Christus gedurende mijn hele leven. We kwamen in huizen samen, wat heel snel groeide: tijdens één zomer doopten we zo’n honderd mensen."

De pastor vluchtte vanwege christenvervolging naar Kazachstan, maar ook daar kwam hij in de problemen. "In Kazachstan stichtte ik een kerk. Maar de vervolging ging ook daar door. Na negen maanden in Kazachstan arresteerde de geheime dienst mij als een terrorist in Almaty, in samenwerking met de geheime dienst van Oezbekistan. Ik had een certificaat dat ik onder de bescherming van de VN stond, maar dat kon ze niet schelen. De VN wisten niet waar ik zat, maar toen ze me vonden, bevrijdden ze mij na vier dagen. Toch was het een bijzondere tijd en kwamen er in de gevangenis mensen tot bekering."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.