Anne van der Bijl

God

24 mei 2019 door Al Janssen, Open Doors

Anne van der Bijl: "Jij bent misschien de enige Jezus die deze persoon ooit ontmoet"

Jaren geleden preekte Anne van der Bijl over een van zijn favoriete Bijbelgedeelten: Galaten 2 vers 20. Het is een bekend vers. “Met Christus ben ik gekruisigd: ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven.”

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

De preek herinner ik me niet tot in detail. Maar wel de geest van de boodschap, omdat ik mijn vriend Anne deze in zo veel situaties in praktijk zag brengen. De sleutel tot het begrijpen van deze les van Paulus is: ik ben dood!

Ik denk dat Anne dit begon te ervaren nadat hij ernstig gewond raakte toen hij voor het Nederlandse leger vocht in Indonesië. Toen hij zich overgaf aan God, erkende hij dat zijn leven niet langer van hem was. Dus zag hij elke ontmoeting, elke bijeenkomst, elke bezoeker als een ‘goddelijke afspraak’. Het maakte niet uit of de persoon beroemd of dakloos was.

In een Aziatische stad werden Anne en ik door een chauffeur opgehaald om een belangrijke overheidsfunctionaris te ontmoeten. Later die dag ontmoetten we de leider van een fundamentalistische islamitische groepering. ’s Avonds bracht Anne tijd door met christenen die hun alfabetiseringscursus afrondden. Bij elke ontmoeting was zijn houding dezelfde. Hij herinnerde me er vaak aan: “Jij bent misschien de enige Jezus die deze persoon ooit ontmoet.”

Dat was de boodschap die me uit Anne’s preek is bijgebleven: wees Jezus! Wees Christus voor een verscheurde wereld. Dat is feitelijk wat de apostel ons leert in dit Bijbelgedeelte. Als ik dood ben, wie leeft er dan? Christus leeft in mij. Dus waar ik ook ga, ik wil Christus toestaan om door mij heen te leven en anderen lief te hebben.

In onze ontmoetingen met mensen die God op ons pad bracht, liet Anne zien hoe hij in geloof leefde. Hij maakte zich niet druk om de hoeveelheid invloed die hij uitoefende. Hij vertrouwde erop dat God zou voorzien in de juiste boodschap voor elk persoon en liet het resultaat aan Hem over. Ik denk hier nog vaak aan terug.

Voordat ik contact heb met iemand, probeer ik eraan te denken om te bidden: “Heer, mag ik zien wat U ziet, horen wat U hoort en de woorden spreken die U wilt dat ik spreek.”

Bovenstaande blog gaat over het leven en gedachtegoed van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, geschreven door Al Janssen. Ruim twintig jaar werkte hij nauw samen met Anne. Samen reisden ze de wereld over, schreven zes boeken en ontmoetten talloze mensen. Dit is deel 3.

Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors.

Foto boven: Anne preekt tijdens een bijeenkomst.

Bezoek onze website en lees meer over hoe we christenen in ruim zestig landen ondersteunen.

Reacties

A
Ja, laat je gebruiken door de Heilige Geest van Jezus en wees Jezus, Redder van zielen.(Gal. 2:20)

Shalom
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify