huijgen

God

24 mei 2019 door Patrick Simons

Geloven draait volgens Arnold Huijgen om 'diep ontzag': "God is geen teddybeer die je kunt knuffelen"

Arnold Huijgen schreef een boek over het lezen van de Bijbel. In gesprek met Nederlands Dagblad doet de theoloog een aantal opvallende uitspraken.

Zo stelt Huijgen onder andere dat het Oude Testament een therapeutisch godsbeeld corrigeert. "Het draait om vertrouwen en diep ontzag. God is geen teddybeer die je kunt knuffelen. Hij is er niet alleen voor het goede gevoel en onze behoeften. In onze tijd hebben we God soms klein gemaakt, terwijl zelfs Mozes en Elia soms niet bij Hem konden komen. Hij is niet je vriendje, maar wel een Vriend; als Vader komt Hij heel nabij."

"Veel mensen denken dat christenen wel weten hoe het zit. Ten onrechte, want juist gelovigen vragen zich af waar God is en waarom de wereld er nog zo onverlost uitziet, als Jezus echt de Zoon van God is. Aanvechting is niet hetzelfde als twijfel. Het heeft met eerlijkheid te maken. Soms houden we de schijn van ons grote geloof op en geven we niet toe dat ons geloof op de tocht staat. Laten we er eerlijk over zijn en intussen blijven lezen hoe God er juist als het moeilijk wordt, bij is. Zou het niet juist missionair zijn om onze stand niet op te houden, maar te erkennen dat je ook maar aanmoddert en van genade moet leven?"

Lees het volledige interview in het Nederlands Dagblad

Reacties

G
Zo waar, de bijbel gaat over echte verhalen, over echte mensen, over echte situaties het is vaak een rauwe werkelijkheid die niet in ons christelijk plaatje past.

Ik vrees dat onder de christenheid een idee is ontstaan dat een moreel leven het nieuwe leven is. Naar mijn overtuiging is het dat wij met ons a moreel leven door het offer van de Messias een nieuw perspectief hebben waarin de principes van het koningkrijk van God zijn gelding hebben, deze zijn door de Messias uit gesproken in de bergrede.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify