"De meeste leerlingen kennen de inhoud van de Dordtse Leerregels niet"

God27 mei 2019
Drs. Henk Vermeulen

“De taal van de Dordtse Leerregels staat ver van onze leerlingen af en de thematiek lijkt niet meer van deze tijd. De meeste leerlingen kennen de naam van de Dordtse Leerregels niet eens, laat staan dat ze iets van de inhoud weten,” zegt drs. Henk Vermeulen. Maar over de thematiek van de Leerregels valt in het onderwijs volgens hem meer te zeggen. Samen met dr. Bram Kunz schreef hij ‘Dordt dichtbij, de Dordtse Leerregels in de school’. De auteurs stellen de vraag waar de Leerregels leraren kunnen inspireren en waar ze een confronterende spiegel voorhouden. CIP.nl stelt Vermeulen een aantal vragen.

Ben je eigenlijk opgevoed met de Dordtse Leerregels en ervaar je dit belijdenisgeschrift als een verrijking voor je persoonlijk leven?
“Wat is precies ‘opgevoed met…’? Voor mijn vader waren de belijdenisgeschriften belangrijk. Hij wilde gereformeerd denken en naast de Bijbel gaven de gereformeerde belijdenisgeschriften hem daarvoor een handvat. Mijn moeder hield zich daar niet zo mee bezig. Zij worstelde wel jarenlang met de vraag naar een genadig God, waarbij een bepaalde visie op de uitverkiezing vanuit haar opvoeding een rol speelde. Op grond van Jeremia 3:14 (Ik zal u aannemen, één uit een stad en twee uit een geslacht…) was ze er lange tijd van overtuigd dat het heil niet voor haar kon zijn. Terwijl aan alles te merken was dat ze met de Heere leefde.

Beide lijnen kreeg ik mee in mijn opvoeding en daarom zijn de Dordtse Leerregels inderdaad een verrijking voor mijn persoonlijk leven. Ze benadrukken als geen ander belijdenisgeschrift dat de zaligheid geen vanzelfsprekendheid is en dat die zaligheid geheel van Gods kant komt. Dat is in de Leerregels echter geen beperking, maar opent juist perspectief. Alleen omdat, zoals ze dat vroeger zeiden, ‘zalig worden een eenzijdig Gods werk is’, is die ruimte er ook voor mij.”

"De meeste leerlingen kennen de naam van de Dordtse Leerregels niet eens, laat staan dat ze iets van de inhoud weten. De taal staat ver van ze af."

Op welke wijze kunnen de Leerregels leraren inspireren en een confronterende spiegel voorhouden?
“In de eerste plaats roepen de Leerregels een vraag op, vooral voor de reformatorische scholen. Die scholen vinden het heel belangrijk dat in de grondslag van de school de gereformeerde belijdenisgeschriften zijn vastgelegd, inclusief de Dordtse Leerregels. Wat doen we als school daarmee? De Heidelbergse Catechismus komt vaak wel aan de orde, de Nederlandse Geloofsbelijdenis een stuk minder en de Dordtse Leerregels nauwelijks. Wat is dan de functie van die grondslag waar we zo aan hechten? Zo’n verwijzing vraagt om het lezen van deze bronnen, niet alleen met het oog op de leraren, maar ook met het oog op de leerlingen.”

Het tweede punt is dit. De Leerregels stellen thema’s als uitverkiezing, wedergeboorte en volharding aan de orde. Dat zijn thema’s waar ook leraren zich persoonlijk toe moeten verhouden. Wie ben ik voor Gods aangezicht? Hoe kijk ik aan tegen prestatie en genade?

In de derde plaats is dan de vraag hoe je als leraar daarover praat met je leerlingen. In het christelijk en reformatorisch onderwijs wordt elke dag Bijbelonderwijs gegeven. In het primair onderwijs vertellen de leerkrachten Bijbelverhalen; in het voortgezet onderwijs houden de leraren een dagopening aan de hand van een Bijbelgedeelte; in beide gevallen bidden ze met de leerlingen. Met welke intentie doe je dat? Als je het Bijbelverhaal sec vertelt en afsluit met de mededeling dat de kinderen maar veel om een nieuw hartje moeten bidden, ben je mijlenver verwijderd van de toon van de Dordtse Leerregels. Die spreken over de belofte van het Evangelie dat iedereen die in de gekruisigde Christus gelooft het eeuwige leven heeft. En ze voegen daaraan toe dat die belofte zonder onderscheid verkondigd moet worden, met bevel van bekering en geloof. De confronterende spiegel is dan de vraag: Is dat ook de aandrang die doorklinkt in mijn Bijbelvertelling of in mijn dagopening?

De Dordtse Leerregels zijn 400 jaar geleden ontstaan. In hoeverre is de kloof tussen leerlingen op het voortgezet onderwijs en de inhoud van de Leerregels te groot? Hoe gaan jullie daarmee om?
“Letterlijk gezien is die kloof inderdaad groot. De meeste leerlingen kennen de naam van de Dordtse Leerregels niet eens, laat staan dat ze iets van de inhoud weten. De taal staat ver van ze af en de thematiek lijkt niet meer van deze tijd.

"Mensen zijn door de zonde verdorven én gevallen mensen zijn opvoedbaar. De Dordtse Leerregels maken ons duidelijk dat we die twee dingen niet tegen elkaar moeten uitspelen."

Toch kan over die thematiek ook iets anders gezegd worden. Veel leerlingen zijn op de een of andere manier bezig met vragen als: Wie is God? Wie is Hij voor mij? Wie ben ik voor Hem? Hoe houd ik het als christen vol? Over die vragen valt vanuit de Dordtse Leerregels iets te zeggen. Dat moet dan allereerst in de taal van nu gebeuren. Sinds de Pinksterdag in Jeruzalem mag het Evangelie klinken in de taal waarin we geboren zijn. En vervolgens moet dat gebeuren op een manier die aansluit bij de leefwereld en het niveau van jongeren. Dat betekent dat er in de klas minder ‘gepreekt’ wordt en dat we meer het gesprek voeren waarin we aansluiten bij de vragen die leven in het hart van de kinderen die we voor ons hebben.”

Kun je aan de hand van een voorbeeld aangeven waaruit blijkt dat de Dordtse Leerregels verrassend actueel zijn?
“Twee voorbeelden. Als eerste het voorbeeld van een havo-5 klas op een reformatorische middelbare school. Op enig moment komt daar de vraag op tafel welke mensen behouden worden. Leerlingen komen dan met allerlei Bijbelse, on-Bijbelse en half-Bijbelse antwoorden. De Dordtse Leerregels kunnen helpen om die antwoorden te verhelderen.

Het tweede voorbeeld gaat over de visie op kinderen. Tussen de theologische en pedagogische visie op een school zit vaak spanning. Theologisch wordt dan gezegd dat kinderen onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Pedagogisch zetten de leraren echter in op ‘ontwikkelingsgericht onderwijs’ en proberen ze leerlingen tot bloei te brengen. Die spanning kun je dualistisch vermijden door op zondag over het een te praten en van maandag tot vrijdag over het andere. Maar de Dordtse Leerregels houden die twee dingen bij elkaar. Mensen zijn door de zonde verdorven én gevallen mensen zijn opvoedbaar. De Dordtse Leerregels maken ons duidelijk dat we die twee dingen niet tegen elkaar moeten uitspelen.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Meerartikelen

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken