Melanie van de Peut

Nieuws

23 mei 2019 door Geerten van Breugel

Eerste Nederlandse peuterbijbel: eindelijk sluit een Bijbel écht aan bij deze kinderen

Een peuterbijbel waar je mee kan gooien, die stevig is en, het belangrijkste, die aansluit bij de leefwereld van de peuter. Dat is de uitdaging waar Melanie van de Peut voor stond toen ze gevraagd werd door het Nederlands Bijbelgenootschap. Zaterdag wordt Mijn kleine Peuterbijbel gepresenteerd in Apeldoorn en Veenendaal, maar het boek ligt nu al in de winkel.

Het NBG brengt de Bijbel dichtbij in binnen- en buitenland.

"Neem bijvoorbeeld de figuur van Zachëus, die geld afpakte van anderen." Afpakken, vertelt Melanie, is iets wat dicht bij peuters komt. "Daar hebben ze in het dagelijks leven mee te maken." Die lijn heeft ze geprobeerd door te trekken in de hele peuterbijbel. Niet alleen de leefwereld is belangrijk bij het vasthouden van de aandacht van peuters. "We geven ook bij elk verhaal een interactieve toepassing. Bij Daniël: kan jij ook brullen als een leeuw? En bij Noach klinken er regengeluiden bij het voorlezen." In de kleine Peuterbijbel staan bekende verhalen, maar ook minder bekende, bijvoorbeeld psalm 8.

Melanie is in het dagelijks leven werkzaam bij een peuterspeelzaal. Daardoor kan ze haar verhalen ook gelijk testen. "Dan vertelde ik ’s morgens het verhaal en ging ik ´s middags schrijven. Ik merkte meteen of het aansloeg." Deze aanpak verschilt waarschijnlijk ook van andere peuterbijbels, vertaald uit bijvoorbeeld het Engels, die in ons land verkrijgbaar zijn. "Doordat ik elke dag met de kinderen te maken heb, kan ik in het Nederlands aanvoelen welke woorden ze wel begrijpen en welke niet. Peuters begrijpen lang niet alles. Kinderen op deze leeftijd zijn ontzettend eerlijk", zegt Melanie. "Als ze iets stom vinden, laten ze dat aan alles merken. Maar bij iets leuks ook. Dat vind ik zo mooi aan peuters."

Daarom heeft ze de peuterbijbel ook gelijk uitgeprobeerd bij de kinderen. "Ze waren heel enthousiast en hun aandacht bleef er bij. Het is leuk om te zien dat het werkt, wat je hebt bedacht." Mijn kleine Peuterbijbel bevat acht verhalen en is een kartonboekje waar zelfs mee gegooid kan worden. "Dat is getest. Hij is heel stevig, zodat de peuters er zelf mee bezig kunnen zijn."

Het Nederlands Bijbelgenootschap hoopt ook een uitgebreide versie van de peuterbijbel uit te geven, met 50 verhalen. Daar is Melanie nu mee bezig, samen met illustrator Michel de Boer. Melanie hoopt dat deze Peuterbijbel een favoriet boek wordt voor elk kind. "In de maatschappij zakt de aandacht voor de Bijbel steeds meer weg. Ik vind het belangrijk dat de bijbelverhalen doorverteld worden. Het is mooi om daar mijn steentje aan bij te dragen."

Klik hier om de Peuterbijbel te bestellen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify