Nieuws

23 mei 2019 door Patrick Simons

CU-SGP kán derde zetel behalen in Europees Parlement

Vandaag gaan we stemmen voor het Europees Parlement. Daarbij is de opkomst altijd vele malen lager dan bij andere verkiezingen. Gemiddeld gezien neemt zo'n 42% van de kiesgerechtigde Nederlanders de moeite om te gaan stemmen.

Ter illustratie: bij de Tweede Kamerverkiezingen ligt dat gemiddelde op maar liefst 80%. Er komen dus bijna twee keer zoveel mensen op de landelijke verkiezingen af. Het Reformatorisch Dablad zocht aan de hand van de verkiezingen sinds 1979 uit welke politieke partijen er het minst in slagen om hun achterban op te trommelen ook te stemmen voor het Europees Parlement. Dit blijken VVD, PvdA en SP te zijn.

Ook de christelijke partijen halen gemiddeld gezien veel minder stemmen wanneer men voor het Europees Parlement naar de stembus moet. Als er naar de SGP en (voorgangers van) CU wordt gekeken, haalden zij gemiddeld gezien 425.000 stemmen bij Kamerverkiezingen en slechts 295.000 stemmen bij Europese verkiezingen. De krant zocht overigens ook uit dat wanneer alle kiezers die bij de laatste Kamerverkiezingen op SGP of CU stemden ook nu gaan stemmen, die ruimschoots genoeg zal zijn voor een derde zetel. Dat zou voor de eerste keer zijn in de geschiedenis.

Reacties

g
De derde zetel is voor de Christenunie, dus links. Waarom zou een SGP-er op de gezamenlijke lijst stemmen?
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify