prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 mei 2019 door Patrick Simons

Hervormde predikant waarschuwt: "Islamisering is een veel serieuzere bedreiging dan wat Baudet voorstelt"

In aanloop naar de verkiezingen ontstond er een rel rondom een essay van Thierry Baudet waarin hij volgens sommigen vrouwonvriendelijke uitspraken deed. Politica Lilianne Ploumen stelde zelfs dat Baudet "terug wil naar de vrouw aan het aanrecht". Dr. Henk-Jan Prosman, hervormd predikant in Nieuwkoop, denkt daar echter heel anders over. Dit vertelt hij in een uitzending van Groot Nieuws Radio. Ook spreekt hij zich uit over het abortusstandpunt van de ChristenUnie.

Het essay was een boekbespreking van Serotonine van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Prosman geeft aan zelf ook groot liefhebber te zijn van de romans van deze schrijver. "Baudet heeft er een bijzonder treffende samenvatting van gegeven, een beschouwing daarop. Daarin wijst hij ook op bepaalde nadelen die aan het liberalisme en de liberale samenleving kleven. Dat heeft hij volgens mij keurig gedaan."

Prosman zegt er wel direct bij dat hij zich afvraagt in hoeverre standpunten van Baudet ook daadwerkelijk worden gedragen in de breedte van zijn partij Forum voor Democratie. "Baudet heeft in andere interviews en teksten al duidelijk gemaakt dat hij intuïtief toch aansluiting heeft bij een traditioneel christelijke levensbeschouwing. Van tijd tot tijd wordt hij daar ook binnen zijn eigen partij op aangesproken. Ze willen niet dat hij dat te dik aanzet. Je ziet echter ook dat christelijke stemmers dat opvangen en het als een reden zien om juist wél op Forum voor Democratie te stemmen."

De predikant gaat ook uitgebreid in op het punt van vrouwenrechten. "Baudet merkt terecht op dat het geboortecijfer in Europese landen stagneert en daalt. Dat is wel degelijk het gevolg van modern feminisme. Wat betekent dit op de lange termijn? Het liberale antwoord is duidelijk: de bevolking zal verder vergrijzen en de nieuwe generatie Europeanen moet eigenlijk geïmporteerd worden, uit Afrika en uit het Midden-Oosten. Die moeten onze toekomst gaan redden. Maar wat stelt u zich daar dan bij voor als het gaat om vrouwenrechten? Als een steeds groter deel van de bevolking in Europa afkomstig is uit Afrika en de islamitische wereld, lijkt me dat een veel serieuzere bedreiging dan wat Baudet voorstelt, of eigenlijk constateert: misschien zou het goed zijn als Europese vrouwen weer zelf kinderen krijgen en zelf voor die nieuwe generatie gaan zorgen." 

Hoewel dat dalende geboortecijfer in Nederland nog wel meevalt, voorziet Prosman vooral in Zuid-Europa problemen. "Dat zal er toch toe leiden dat die landen procentueel voor een steeds groter deel uit immigranten en ook uit moslims zullen bestaan. Dan vraag ik me af: al die politici die nu boos zijn, wat is hier hun antwoord op? Want juist in die culturen is het met de rechten van de vrouwen nog veel bedroevender gesteld."

De hervormde predikant denkt overigens niet dat het partijstandpunt ten aanzien van abortus bij Forum voor Democratie zal veranderen. Wel wil hij nog iets kwijt over de christelijke partijen. "Wat hebben mensen van christelijke partijen te verwachten? CDA? En in toenemende mate staat het abortusstandpunt binnen de ChristenUnie ook onder druk. Daar wordt dan weer niets over gezegd. Vergeet niet dat de ChristenUnie zich in het laatste regeerakkoord ook bijvoorbeeld heeft uitgesproken over het bevorderen van reproductieve rechten voor vrouwen. Dat is gewoon een mooi woord voor recht op abortus. Het feit dat de CU zo aan het schuiven is en steeds meer in de liberale hoek terechtkomt, daar zou best wel eens wat meer aandacht voor mogen zijn."

Stemt Prosman donderdag zelf op Forum voor Democratie? "In de Europese verkiezingen wel, ja. Ik zie de Europese Unie als instituut ook als iets anti-christelijks dus ik vind dat je op de meest EU-kritische partij moet stemmen die er maar is. Dat is in dit geval het Forum voor Democratie." 

Lees ook: Waarom christenen stemmen op Forum voor Democratie.

Beluister hier de hele uitzending

Reacties

r
Ongelooflijk deze man zegt wat vele christenen denken, maar niet durven te zeggen, ook m.b.t. abortus, het doden van een schepsel van onze God. Indrukwekkend, althans voor mij. Prosman zal echter niet snel deze mening mogen vertellen bij een e.o. of n.c.r.v. vermoed ik.

Ik ben het van harte eens met Prosman, ik als zelf FvD stemmen.
Prosman,

Eens met deze "analyse".

En wat betreft Israël...., Baudet/FvD staat pal achter dit land. Zie website CIDI.

En dat in weerwil van wat er gisteren middels nepnieuws werd geroepen richting Baudet. Een lage actie.
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen