Raket Gaza
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 mei 2019 door CIDI

Geruchten over staakt-het-vuren ontkend door Hamas en Israël

Maandagavond kwam de Israëlische TV-zender Channel 12 met het bericht dat een staakt-het-vuren van 6 maanden tussen Hamas in de Gazastrook en Israël bereikt zou zijn. Beide partijen ontkennen echter dat een dergelijke overeenkomst zou zijn bereikt, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Volgens Channel 12 zou het akkoord rust voor Israël en verlichtingen van de blokkade op Gaza inhouden. De rellen aan de grens zouden door Hamas een halt toegeroepen worden, waarbij sprake zou zijn van een bufferzone van 300 meter van het grenshek. Het oplaten van ballonnen en vliegers met ontstekingen en explosieven zou stoppen en ook op zee zou niet langer gepoogd worden de maritieme blokkade te doorbreken.

In ruil hiervoor, zou de blokkade op de Gazastrook door Israël verlicht worden. De visserszone zou vergroot worden tot vijftien nautische mijlen en meer investeringsprogramma’s van de VN zouden toegelaten gaan worden. Ook zou Israël meer hulpgoederen, zoals medicijnen door gaan laten.

Een woordvoerder van Hamas ontkent dat er sprake zou zijn van een dergelijk staakt-het-vuren. In een statement van het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu worden de geruchten over een akkoord ook ontkend.

Lees hier meer op de site van het CIDI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.