Leven met een beperking
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 juni 2019 door Hermke, Marijke en Hannah

Broer of zus met een beperking? Dan 50% minder kans om te trouwen

Het is een zonnige middag. Vanuit ons appartement in de stad Sarandë (Albanië) lopen we richting Lidia Foundation. Een organisatie waar onder andere kinderen met een ernstig meervoudige beperking dagelijks worden opgevangen.

Zodra we de poort doorlopen die toegang biedt tot een klein gebouwtje, komen de blijmoedigheid en toewijding van de verpleegkundige en fysiotherapeut die daar werken ons tegemoet. Een beetje onwennig kijken we om ons heen. De verpleegkundige stelt zich voor als Leda en neemt ons mee naar binnen. We stappen een kamer binnen waar een aantal kinderen in bed liggen en waar een vrolijke jongen in een rolstoel zit met een plastic xylofoon op zijn schoot. Kristi, zo heet hij. Hij geeft de muurschildering boven hem een extra dimensie: God bless our angels.

Kinderen worden weggestopt
Gelukkig krijgen deze kinderen liefdevolle zorg. Maar er zijn nog zoveel van deze kinderen die dit in Albanië niet krijgen. Het is schokkend om te zien hoe kinderen met een beperking in worden weggestopt. Ouders weten vaak niet hoe ze met hun kind moeten omgaan. Door het stigma wat er is in Albanië, is het hebben van een kind met een beperking een vloek voor de hele familie. Het is niet gek dat ouders hun kind verbergen, want wist u dat door het hebben van een broertje of zusje met een beperking in Albanië de kans om te trouwen met 50% verminderd? En dat de gemeenschap u kan verdenken van een zonde waarop dit uw straf is? Zou u dan nog openlijk vertellen over de situatie van uw familielid met een beperking?

Onderzoek naar inclusiebevordering
Dit is een indruk van de ervaringen die we hebben opgedaan tijdens onze reis van drie weken naar Albanië. In het kader van ons afstudeerproject voor onze opleiding HBO-Verpleegkunde deden we vanuit de organisatie Kom over en help onderzoek naar mogelijkheden voor inclusiebevordering van kinderen met een beperking in Albanië. Inclusie betekent dat kinderen met een beperking geaccepteerd worden en dat ze kunnen participeren in de maatschappij.

Bewustwording en kennisvermeerdering
Naar aanleiding van literatuuronderzoek en interviews hebben we onderzocht of het mogelijk is om in Albanië een awarenessteam op te zetten. Dit team zet zich in om awareness (bewustwording en kennisvermeerdering) te creëren onder de lokale bevolking. Tijdens ons verblijf in Albanië hebben wij dit team opgezet. We zijn blij met het uiteindelijke resultaat: op dit moment is er een team dat bestaat uit enthousiaste Albanezen met verschillende relaties tot kinderen met een beperking. Denk bijvoorbeeld aan een verpleegkundige, een psycholoog en een moeder van een kind met een beperking. Samen zetten zij zich in om verandering te brengen in de situatie van deze kinderen en hun families. Daarnaast proberen zij te lobbyen bij de overheid.

Een zaadje geplant
Op dit moment wordt er door het awarenessteam een oudergroep opgezet, waarin ouders contact kunnen hebben met lotgenoten en elkaar kunnen steunen. Ook is het idee dat deze oudergroep een stem wordt richting de lokale overheid om betere voorzieningen te kunnen krijgen. Volgens onze contactpersoon in Albanië is er een zaadje geplant, waaruit een bloem kan gaan groeien.
De weg naar awareness en inclusie is een lange weg. Daarom roepen we u ertoe op om de kinderen met een beperking in Albanië, met hun families, mee te nemen in uw gebed.

Hermke, Marijke en Hannah zijn HBO-Verpleegkundestudenten aan de Hogeschool Viaa in Zwolle.

Lees hier meer over het werk van Kom over en help

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.