Pete James
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 juni 2019 door Patrick Goede

Pete James is aanbiddingsleider op een vakantiepark: "Je neemt vrij van je werk maar niet van God"

Pete James is aanbiddingsleider en is van de zomer te horen op het populaire christelijke vakantiepark Le Pas Opton. Hij gaat er ook graag heen voor zijn eigen ontspanning. Hoe is het om fulltime aanbiddingsleider te zijn? Voelt het zingen van aanbiddingsliederen dan als werk? CIP vroeg Pete naar de uitdagingen van een worship leader en het tegelijkertijd vader zijn van een gezin.

Le Pas Opton van Spring Harvest Holidays is een internationaal christelijk vakantiepark gelegen aan de westkust van Frankrijk, in de Vendée. Een warme, open sfeer, het ongedwongen programma en de allerbeste sprekers en aanbiddingsleiders garanderen een ontspannen en plezierige vakantie voor jong en oud.

Hoe ziet een dag van een aanbiddingsleider er op een doordeweekse dag uit?
"Vandaag zit ik een dag op kantoor. Ik ben twee weken op tournee geweest voor een liefdadigheidsevenement en vandaag heb ik de administratie opgepakt. We gaan een videoclip uitbrengen, dus we hebben veel promotiewerkzaamheden en dergelijke."

"Ik heb laatst een kinderalbum gelanceerd met te gekke panda's"

Dus een aanbiddingsleider doet ook de administratie, ligt je dat?
"Ik kan niet te lang achter elkaar met administratie bezig zijn. Ik ben dan ook blij dat we zo aan de slag gaan met het maken van een videoclip. Ik heb laatst een kinderalbum gelanceerd met veel energie en te gekke panda's in de clip. De clip wordt over enkele weken live op Trafalgar Square gepresenteerd. Als je daar interesse in hebt kun je naar cheekypandas.com. Echt een heel leuk project. Kees Krayenoord coverde ook één van mijn nummers, God's Suit, je kunt het er gratis downloaden. Ik kom 19 augustus naar Le Pas Opton en in de week van 2 september."

Hoe kwam je bij Le Pas Opton terecht en kom je er ook als vakantieganger?
"Ik ben begonnen bij de jongvolwassenen en kinderen als aanbiddingsleider. Ik denk dat ik er nu zeven of acht keer geweest ben. Ik heb er verschillende combinaties van werk en vakantie gehad. Meestal leid ik een week de aanbidding en een week niet. Voor mij is dat geen probleem. Ik maak daarin geen onderscheid. Dit werkt voor mij als gezin heel goed. Als je kinderen hebt, moet je flexibel zijn in het leven, dus dit is een geweldige combinatie. 

Ik hou van fietsen en surfen. Mijn vrouw vindt het heerlijk om bij het zwembad te zitten en wijn te drinken. En natuurlijk is er de spirituele component. Je neemt vrij van je werk maar niet van God. Dat hebben we vroeger weleens gedaan en dan gaf het ons geen rust. Vakantie is een jaarlijkse ijkpunt in je leven, het is een mooi moment om over het leven na te denken en te reflecteren. We doen dat op Le Pas Opton veel 's avonds, met mooie gesprekken en we bedenken daar plannen voor het komende jaar. Dat is heel vruchtbaar vanuit zowel een praktisch als geestelijk perspectief. 

Er is een tijd in het jaar om alleen te zijn met je familie en Le Pas Opton is daar zo'n fijne omgeving voor, we hebben er altijd van genoten. Maar we zorgen er wel voor dat er ook een week is waarin ik niet de aanbidding leidt. Afhankelijk van de flow van die week doen we dan wel of niet mee met de diensten."

"Er zijn bepaalde nummers die je wel moet spelen omdat mensen dat verwachten"

Voelt God aanbidden soms ook gewoon als werk voor jou?
"Ik ging een paar jaar geleden door een fase waarin ik veel aanbiddingsdiensten leidde en het grootste deel van mijn week setlists maakte. Ik hergebruikte nooit sets, ik wilde altijd frisse nummers hebben. Ik denk dat ik het meeste moe werd van het reizen en toch steeds veel dezelfde liederen moeten spelen. Ik kwam toen in een burn-out terecht. We hadden wat problemen met ons jongste kind en daardoor voelde ik me fysiek erg moe. Haar slaap was verstoord. Het maakte het gezinsleven een uitdaging. Ik liep met haar op het strand in Eastbourne om half vier 's nachts omdat ze constant wakker was. Ik heb daar toen wel een aantal gesprekken kunnen voeren met daklozen, haha. Het was verschrikkelijk. Het werd moeilijker om alleen naar concerten te rijden en wakker te blijven. Mijn vrouw en ik hadden echt niet gedacht dat het zo'n invloed op onszelf zou hebben. 

Sindsdien heb ik alles rustiger aangepakt en leerde ik ook piano spelen. Als je op een ander instrument overstapt en de nummers die je zo vaak gespeeld hebt opnieuw speelt, komen ze opeens weer tot leven. Er zijn gewoon bepaalde nummers die je wel moet spelen omdat mensen ze verwachten. Ik had wat lessen en in het begin vond ik ze niet leuk. Maar toen ik een akkoordenboek kreeg kon ik gemakkelijker meezingen met wat ik speelde en toen vond ik het super."

Dus je gaat jezelf voortaan ook begeleiden op de piano?
"Nee! Ik ben niet klaar om aanbidding op piano te leiden, haha! Alleen privé. Maar ik geniet er echt van, het is ontspannend."  

"Ik probeer niet de eerstvolgende worship hotshot the zijn voor kinderen"

Hebben worship leaders ook zoiets als ambitie? Dat ze op een bepaald podium willen staan of een bepaald aantal albums willen verkopen?
"Hele goede vraag. Veel van wat ik mij afvroeg tijdens mijn burn-out was waar leidt God mij naartoe? Wat is hij aan het doen? En hoe volg ik het best Zijn plan? Ik had toen veel voordeel van een aantal vaderfiguren in mijn omgeving en hun wijsheid. Ik legde alles op het altaar. Na veel bidden en zoeken kwam ik erachter dat ik geen voorganger meer hoef te zijn, maar een creatieve songwriter en liedjes ga schrijven voor kinderen. Zoals het album 'Cheeky Panda's' bijvoorbeeld. Ik probeer niet de volgende worship-hotshot te zijn voor kinderen."  

"Ik zing nu ook liederen in pubs en barretjes. Ze gaan over Gods liefde, zonder te prediken. Er zijn enkele verwijzingen naar Simon Garfunkel, Bob Dylan en dergelijke. Ik hoop dat mensen zich daar geestelijk tot aangetrokken voelen. Dus vanuit deze moeilijke tijd is er iets ontstaan dat interessant is. Ik heb nooit een enorm succesvol aanbiddingslied gehad, maar ik heb het gevoel dat God wil dat ik nu gewoon kinderliedjes ga schrijven."

Wat is het mooiste verhaal dat je in al die jaren op Le Pas Opton hebt meegemaakt?
"Het mooie aan LPO is dat mensen je privacy respecteren, maar het gevoel van erg welkom zijn als gezin is prachtig. Het is een zeer veilige plaats. Een van onze kinderen had een fietsongeluk en er was gelijk iemand die voor haar zorgde en haar terugbracht naar onze caravan. Het is zo'n prachtige plek. Het is een spirituele oase geweest voor mij en mijn gezin. Het heeft ons herstelt en het doet mij denken aan Psalm 23: 'Hij voert mij aan rustige wateren, Hij verkwikt mijn ziel.'"

Pictures by Chris Orange

Meer weten over Le Pas Opton? Klik hier voor meer informatie!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.